ßßß
Składniki (na 2 porcje):filet łososia - 2 kawałkicukinia - 1 spora sztukaszpinak - dwie garści świeżych liściczosnek - 2-4 ząbkioliwa, masło klarowanesól, pieprz cytrynowy do smakuprzyprawa do ryb - opcjonalniesok z cytryny - opcjonalniePrzygotowanie:czosnek drobno kroimy - potrzebny będzie do cukinii i do szpinaku, od razu przygotujcie całośćcukinię drobno szatkujemy, ja użyłam rozdrabniacza, który zrobił to za mniełososia posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika - ja zawinęłam w folię aluminiową, posypałam przyprawą do ryb, solą i pieprzem cytrynowym - w piekarniku będzie około 20 minut w 180 stopniach, w tym czasie przygotowujemy resztę składnikówdo garnka/patelni wrzucamy cukinię z czosnkiem, delikatnie solimy i dusimy co jakiś czas mieszając aż do momentu wyjęcia łososia na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i kroplę oliwy, dodajemy czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy szpinak, mieszamywyjmujemy łososia i podajemy układając go na uduszonej cukinii, a na wierzch ryby wykładamy szpinak
Do łososia można jeszcze dodać pomidorki, tak jak mi podali w restauracji, ale o tym zapomniałam. Mam nadzieję, że propozycja na tak podanego łososia przypadnie Wam do gustu.Smacznego!