ßßß Cookit - przepis na pieczony łosoś podawany z cukinią i szpinakiem

pieczony łosoś podawany z cukinią i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na łososia z cukinią i szpinakiem, jakiego niedawno jadłam w jednej z restauracji. Bardzo mi smakowało i postanowiłam spróbować zrobić podobne danie samodzielnie.
Pokazywałam zdjęcie tej potrawy jakiś czas temu w migawkach z cyklu jedzenie knajpowe TUTAJ, a poniżej potrawa wykonana przeze mnie:
Składniki (na 2 porcje):
filet łososia - 2 kawałki
cukinia - 1 spora sztuka
szpinak - dwie garści świeżych liści
czosnek - 2-4 ząbki
oliwa, masło klarowane
sól, pieprz cytrynowy do smaku
przyprawa do ryb - opcjonalnie
sok z cytryny - opcjonalnie
Przygotowanie:
czosnek drobno kroimy - potrzebny będzie do cukinii i do szpinaku, od razu przygotujcie całość
cukinię drobno szatkujemy, ja użyłam rozdrabniacza, który zrobił to za mnie
łososia posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika - ja zawinęłam w folię aluminiową, posypałam przyprawą do ryb, solą i pieprzem cytrynowym - w piekarniku będzie około 20 minut w 180 stopniach, w tym czasie przygotowujemy resztę składników
do garnka/patelni wrzucamy cukinię z czosnkiem, delikatnie solimy i dusimy co jakiś czas mieszając aż do momentu wyjęcia łososia na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego i kroplę oliwy, dodajemy czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy szpinak, mieszamy
wyjmujemy łososia i podajemy układając go na uduszonej cukinii, a na wierzch ryby wykładamy szpinak
Do łososia można jeszcze dodać pomidorki, tak jak mi podali w restauracji, ale o tym zapomniałam. Mam nadzieję, że propozycja na tak podanego łososia przypadnie Wam do gustu.
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2014/06/pieczony-osos-podawany-z-cukinia-i.html