Wykonanie
Witajcie!Dzisiaj zaprezentuję Wam przepis na
łososia z
cukinią i
szpinakiem, jakiego niedawno
jadłam w jednej z restauracji. Bardzo mi smakowało i postanowiłam spróbować zrobić podobne danie samodzielnie.Pokazywałam zdjęcie tej potrawy jakiś czas temu w migawkach z cyklu jedzenie knajpowe TUTAJ, a poniżej potrawa wykonana przeze mnie:
Składniki (na 2 porcje):filet
łososia - 2 kawałki
cukinia - 1 spora sztuka
szpinak - dwie garści świeżych liści
czosnek - 2-4 ząbki
oliwa,
masło klarowane
sól,
pieprz cytrynowy do smaku
przyprawa do ryb - opcjonalnie
sok z cytryny - opcjonalniePrzygotowanie:
czosnek drobno kroimy - potrzebny będzie do
cukinii i do
szpinaku, od razu przygotujcie całość
cukinię drobno szatkujemy, ja użyłam rozdrabniacza, który zrobił to za mnie
łososia posypujemy
przyprawami i wkładamy do piekarnika - ja zawinęłam w folię aluminiową, posypałam
przyprawą do ryb,
solą i
pieprzem cytrynowym - w piekarniku będzie około 20 minut w 180 stopniach, w tym czasie przygotowujemy resztę składnikówdo garnka/patelni wrzucamy
cukinię z
czosnkiem, delikatnie solimy i dusimy co jakiś czas mieszając aż do momentu wyjęcia
łososia na patelni rozgrzewamy łyżeczkę
masła klarowanego i kroplę
oliwy, dodajemy
czosnek, mieszamy i po chwili dodajemy
szpinak, mieszamywyjmujemy
łososia i podajemy układając go na uduszonej
cukinii, a na wierzch
ryby wykładamy
szpinakDo
łososia można jeszcze dodać
pomidorki, tak jak mi podali w restauracji, ale o tym zapomniałam. Mam nadzieję, że propozycja na tak podanego
łososia przypadnie Wam do gustu.Smacznego!