ßßß Cookit - przepis na Tostadas

Tostadas

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubimy kuchnię meksykańską i często robię coś, gdzie można podać guacamole. Dzisiaj proponuję tostadas - to małe chrupiące tortille z nadzieniem. Mogą być przekąską na każdą imprezę, a że karnawał w pełni więc myślę, że przepis się przyda. Zazwyczaj są to małe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Ja jednak opiekłam je z olejem w piekarniku. Były równie chrupiące, a z dodatkami naprawdę pyszne:-) Tostadas jada się w Meksyku, ale także w Ameryce Południowej.
Można przygotować różne nadzienia i składniki, a każdy sam może nakładać sobie wg swoich gustów. Na pewno nie może zabraknąć śmietany, która łagodzi ostry smak, a reszta dodatków to już dowolność kucharza, co przygotuje:-)
Składniki:
gotowe placki tortilli,
0,5 kg mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego),
1 puszka czarnej fasoli,
1 ząbek czosnku,
100 g dyni pokrojonej w kostkę,
kartonik pomidorów,
1 papryka wędzona chipolte,
papryka słodka, papryka chilli (po łyżeczce),
kmin rzymski, oregano (po łyżeczce),,
sól, cukier
Olej kukurydziany,
1-2 łyżki śmietany,
kilka listków sałaty lodowej,
guacamole:
1-2 avocado,
1 pomidor,
sok z limonki lub cytryny,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula czerwona,
śmietana lub jogurt naturalny,
sól, pierz.
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na łyżce oleju. Dodać przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidory, wodę. Poddusić 15 minut. Odcedzić fasolę i dodać do mięsa. Na 1 łyżeczce oleju podsmażyć chwilę dynię, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku solą i cukrem, ewentualnie podlać wodą.
Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki i czosnkiem. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste.
Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić olejem. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.
Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę mięsną, kawałki sałaty i przyozdobić kleksem śmietany. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2015/01/tostadas.html