Wykonanie

Bardzo lubimy kuchnię meksykańską i często robię coś, gdzie można podać guacamole. Dzisiaj proponuję tostadas - to małe chrupiące tortille z nadzieniem. Mogą być przekąską na każdą imprezę, a że karnawał w pełni więc myślę, że przepis się przyda. Zazwyczaj są to małe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Ja jednak opiekłam je z
olejem w piekarniku. Były równie chrupiące, a z dodatkami naprawdę pyszne:-) Tostadas
jada się w Meksyku, ale także w Ameryce Południowej.Można przygotować różne nadzienia i składniki, a każdy sam może nakładać sobie wg swoich gustów. Na pewno nie może zabraknąć
śmietany, która łagodzi ostry smak, a reszta dodatków to już dowolność kucharza, co przygotuje:-)

Składniki:gotowe placki tortilli,0,5 kg
mięsa mielonego wołowego ( ja użyłam mieszanego),1 puszka
czarnej fasoli,1 ząbek
czosnku,100 g dyni pokrojonej w kostkę,kartonik
pomidorów,1
papryka wędzona chipolte,
papryka słodka,
papryka chilli (po łyżeczce),
kmin rzymski,
oregano (po łyżeczce),,
sól,
cukierOlej kukurydziany,1-2 łyżki
śmietany,kilka listków
sałaty lodowej,guacamole:1-2
avocado,1
pomidor,
sok z limonki lub
cytryny,1 ząbek
czosnku,1 mała
cebula czerwona,
śmietana lub
jogurt naturalny,
sól, pierz.Przygotowanie:
Mięso mielone podsmażyć na łyżce
oleju. Dodać
przyprawy, wyciśnięty
czosnek,
pomidory,
wodę. Poddusić 15 minut. Odcedzić
fasolę i dodać do
mięsa. Na 1 łyżeczce
oleju podsmażyć chwilę
dynię, dorzucić do sosu. Doprawić do smaku
solą i
cukrem, ewentualnie podlać
wodą.
Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać
pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z
cebulką,
sokiem z limonki i
czosnkiem. Rozrzedzić
śmietaną, gdy jest za gęste.Z tortilli wyciąć koła o średnicy 5-6 cm, skropić
olejem. Wstawić na chwilę do piekarnika i zapiekać w temp. 180 stopni C, aby były chrupiące, do lekkiego zrumienienia.Placuszki tortilli smarować guacamole, na to masę
mięsną, kawałki
sałaty i przyozdobić kleksem
śmietany. Podawać od razu, albo każdy sam może sobie nakładać sosy i dodatki.
