Wykonanie
Kubańskie rytmy płyną z głośników,
papryki z meksykańskim farszem na talerzu, dobre samopoczucie, tylko lata za oknem brakuje... zimy z resztą też. O tej bliżej nieokreślonej
porze roku, gdy za oknem pada deszcz, jest +10 stopni, nie wiadomo czy to jesień czy już może wiosna, odrobina egzotyki
rodem z Ameryki Środkowej może poprawić nastrój. Dlatego zapraszam na faszerrrowane paprrryki.

Składniki:2-3 dowolnego koloru
papryki,2 świeże
pomidory lub pół puszki krojonych
pomidorów,1
czerwona cebula,1 ząbek
czosnku,1 szklanka ugotowanej
czerwonej fasoli,1/2 szklanki ugotowanego
ryżu lub
czerwonej soczewicy (kto co lubi),1/2
papryczki chili,1/2 łyżeczki
słodkiej papryki w proszku,1/4 łyżeczki wędzonej
papryki w proszku,1/4 łyżeczki mielonego
kminku,garść startego na tarce
żółtego sera do posypania (opcjonalnie),
olej (najlepiej kukurydziany),
sól do smaku.

Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Papryki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć gniazda nasienne ze środka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut, tak aby zmiękły.W międzyczasie pokroić
cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na
oleju, do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę
pomidory lub pół puszki
pomidorów krojonych wraz z zalewą oraz drobno pokrojoną
papryczkę chili. Jeśli świeże
pomidorowy nie są zbyt soczyste można dodać 1 łyżeczkę
koncentratu pomidorowego do smaku. Dodać 1/2 szklanki
wody i dusić przez około 10 minut.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i resztę przypraw. Całość zamieszać.Dodać soczewicę/ryż oraz
czerwoną fasolę. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut. Ważne jest, aby farsz był dość gęsty i nie wylewał się z
papryk, dlatego w razie potrzeby odparować jeszcze farsz.
Papryki wyciągnąć z piekarnika, nałożyć do nich farsz, posypać
żółtym serem (opcjonalnie) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-25 minut (zależy od gustu, im dłużej
papryki będą się zapiekały, tym bardziej miękkie, wręcz rozpływające się, staną).Podawać z
ryżem, sosem z gęstej
śmietany z
limonką lub z czipsami z tortilli.Smacznego!