ßßß
Składniki:2-3 dowolnego koloru papryki,2 świeże pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów,1 czerwona cebula,1 ząbek czosnku,1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli,1/2 szklanki ugotowanego ryżu lub czerwonej soczewicy (kto co lubi),1/2 papryczki chili,1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,1/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku,1/4 łyżeczki mielonego kminku,garść startego na tarce żółtego sera do posypania (opcjonalnie),olej (najlepiej kukurydziany),sól do smaku.
Przygotowanie:Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Papryki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć gniazda nasienne ze środka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 15 minut, tak aby zmiękły.W międzyczasie pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Dodać pokrojone w kostkę pomidory lub pół puszki pomidorów krojonych wraz z zalewą oraz drobno pokrojoną papryczkę chili. Jeśli świeże pomidorowy nie są zbyt soczyste można dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego do smaku. Dodać 1/2 szklanki wody i dusić przez około 10 minut.Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Całość zamieszać.Dodać soczewicę/ryż oraz czerwoną fasolę. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut. Ważne jest, aby farsz był dość gęsty i nie wylewał się z papryk, dlatego w razie potrzeby odparować jeszcze farsz.
Papryki wyciągnąć z piekarnika, nałożyć do nich farsz, posypać żółtym serem (opcjonalnie) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-25 minut (zależy od gustu, im dłużej papryki będą się zapiekały, tym bardziej miękkie, wręcz rozpływające się, staną).Podawać z ryżem, sosem z gęstej śmietany z limonką lub z czipsami z tortilli.Smacznego!