ßßß Cookit - przepis na Tatar z łososia po meksykańsku

Tatar z łososia po meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Na koniec roku wznoszę toast specyficznym "drinkiem" - tatarem z łososia. Forma podania oczywiście dowolna, ale pomyślałam, że w Sylwestra może być właśnie tak:-).
Szczęśliwego Nowego Roku!
Składniki:
30 dkg wędzonego łososia w jednym kawałku,
nachosy,
oliwa,
sok z limonki lub cytryny,
papryczka chilli lub sambal oelek,
guacamole:
1 avocado,
1 pomidor,
sok z limonki lub cytryny,
1 ząbek czosnku,
1 mała cebula czerwona,
śmietana lub jogurt naturalny,
sól, pierz.
Przygotowanie:
Łososia posiekać w drobniutką kosteczkę, doprawić sokiem z limonki, oliwą i pastą sambal oelek. Ostawić, żeby się przegryzło. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste. Doprawić czosnkiem i przyprawami. Układać w kieliszku warstwowo: najpierw łososia, następnie guacamole. Udekorować cebulką i pomidorem. Podawać z naturalnymi nachosami. Smacznego!
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/12/tatar-z-ososia-po-meksykansku.html