Wykonanie
Na koniec roku wznoszę toast specyficznym "
drinkiem" - tatarem z
łososia. Forma podania oczywiście dowolna, ale pomyślałam, że w Sylwestra może być właśnie tak:-).Szczęśliwego Nowego Roku!Składniki:30 dkg
wędzonego łososia w jednym kawałku,nachosy,
oliwa,
sok z limonki lub
cytryny,
papryczka chilli lub
sambal oelek,guacamole:1
avocado,1
pomidor,
sok z limonki lub
cytryny,1 ząbek
czosnku,1 mała
cebula czerwona,
śmietana lub
jogurt naturalny,
sól, pierz.Przygotowanie:
Łososia posiekać w drobniutką kosteczkę, doprawić
sokiem z limonki,
oliwą i pastą
sambal oelek. Ostawić, żeby się przegryzło.
Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać
pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z
cebulką,
sokiem z limonki. Rozrzedzić
śmietaną, gdy jest za gęste. Doprawić
czosnkiem i
przyprawami. Układać w kieliszku warstwowo: najpierw
łososia, następnie guacamole. Udekorować
cebulką i
pomidorem. Podawać z naturalnymi nachosami. Smacznego!