ßßß



Na koniec roku wznoszę toast specyficznym "drinkiem" - tatarem z łososia. Forma podania oczywiście dowolna, ale pomyślałam, że w Sylwestra może być właśnie tak:-).Szczęśliwego Nowego Roku!Składniki:30 dkg wędzonego łososia w jednym kawałku,nachosy,oliwa,sok z limonki lub cytryny,papryczka chilli lub sambal oelek,guacamole:1 avocado,1 pomidor,sok z limonki lub cytryny,1 ząbek czosnku,1 mała cebula czerwona,śmietana lub jogurt naturalny,sól, pierz.Przygotowanie:Łososia posiekać w drobniutką kosteczkę, doprawić sokiem z limonki, oliwą i pastą sambal oelek. Ostawić, żeby się przegryzło. Avocado obrać i rozetrzeć widelcem, dodać pomidora pokrojonego w kosteczkę. Wcześniej należy zdjąć z niego skórkę i wypestkować. Wymieszać wszystko z cebulką, sokiem z limonki. Rozrzedzić śmietaną, gdy jest za gęste. Doprawić czosnkiem i przyprawami. Układać w kieliszku warstwowo: najpierw łososia, następnie guacamole. Udekorować cebulką i pomidorem. Podawać z naturalnymi nachosami. Smacznego!

