ßßß
Porcja na 4 osobySkładniki:2 dojrzałe awokado3 łyżeczki soku z limonki¼ łyżeczki sosu tabasco½ czerwonej cebuli1 ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliwek½ łyżeczki soli½ łyżeczka pieprzu1 średniej wielkości dojrzały pomidor – bez skóry i pestekSposób przygotowania:Awokado przekroić na pół.
Przekręcić dwiema połówkami, każdą w inną stronę, tak żeby jedna oderwała się od drugiej.
Lekko wbić nóż w pestkę i przekręcając usunąć ją.
Łyżką wyjąć miąższ ze skóry i ugnieść widelcem lub przy pomocy krótkiego noża, delikatnie zdjąć z każdej połówki awokado skórę, a pozostały miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać sok z limonki . Czerwoną cebulę drobno posiekać i przełożyć do awokado.
Dodać sos tabasco, czosnek, sól i pieprz i dobrze wymieszać. Trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z ostrością, to ma być łagodny dip. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i usunąć pestki. Pokroić w drobną kostkę i dodać do miski. Wszystko wymieszać.
Smacznego!