Wykonanie
Meksykański sos guacamole to połączenie wielu smaków. Znajdziesz tu kremowe
awokado, ostrą
chili i aromatyczną
oliwę, a wszystko przełamane kwaśnym
sokiem z limonki. Guacamole podaje się najczęściej z tortillą lub nachos, ale świetnie współgra także z
rybami, warzywami i
mięsem. Dziś moja trochę spolszczona wersja tego kremowego dipu - z
natką pietruszki zamiast
kolendry,
sosem tabasco zamiast świeżej
chili i w towarzystwie naszych
polskich krakersów :) Smacznie...
Składniki:2 dojrzałe
awokado1 średni
pomidor1 mała
czerwona cebula1 kropla
sosu tabasco2 łyżki
soku z limonkisól gruboziarnistaszczypta
chili świeżo zmielonego1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiDodatkowo:
krakersyAwokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać
sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tabasco,
sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek)
pomidora oraz posiekaną
cebulkę. Dodać posiekaną
natkę, skropić
oliwą i posypać świeżo zmieloną
chili. Przełożyć do miski i podawać z
krakersami. Smacznego!Rada: Aby
awokado nie utleniło się - od razu po przełożeniu do miski
skrop je
sokiem z limonki.Jeśli kupiłaś/kupiłeś mało dojrzałe
awokado, zawiń je w gazetę i pozostaw w temperaturze pokojowej - szybciej zmięknie.