ßßß
Składniki:2 dojrzałe awokado1 średni pomidor1 mała czerwona cebula1 kropla sosu tabasco2 łyżki soku z limonkisól gruboziarnistaszczypta chili świeżo zmielonego1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek3 łyżki posiekanej natki pietruszkiDodatkowo:krakersy
Awokado przeciąć na pół usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego w drobną kostkę (bez skóry i pestek) pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć do miski i podawać z krakersami. Smacznego!Rada: Aby awokado nie utleniło się - od razu po przełożeniu do miski skrop je sokiem z limonki.Jeśli kupiłaś/kupiłeś mało dojrzałe awokado, zawiń je w gazetę i pozostaw w temperaturze pokojowej - szybciej zmięknie.