Wykonanie
Zakochałam się. Ja, osoba dotychczas nielubiąca
avocado, zakochałam się w guacamole. Jego lekki, intensywnie
cytrynowy smak urzekł mnie całkowicie. Ojczyzną guacamole jest Meksyk, a jego nazwa wywodzi się z połączenia dwóch słów azteckiego
języka nahuatl: ahuacatl (
avocado) i molli (sos).
1
avocado1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1/2 drobno posiekanej
czerwonej cebuli1/2 obranego ze skórki i posiekanego drobno
pomidora1/2 łyżeczki
soliczarny pieprz do smakuew. szczypta
chilliBardzo ważne jest, aby
avocado użyte do guacamole było dojrzałe. Dojrzały
owoc można bardzo łatwo poznać po tym, że jest lekko miękki i łatwo
ugina się pod palcami. (tylko błagam, nie zaduście wszystkich
owoców w sklepie podczas testów! ;) )Twarde
avocado jak najbardziej nadaje się do kupienia, ponieważ dojrzeje po kilku dniach leżenia w domu (nie w lodówce). Duże, czarne plamy na skórce i czarne smugi w miąższu oznaczają, że
owoc jest już przejrzały. Intensywność zieleni miąższu zależy od odmiany
owocu.
Avocado obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu.Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy
sok z limonki,
sól,
pieprz i ew.
chili do smaku, oraz posiekanego
pomidora i
cebulę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego
avocado.Podajemy jako dip lub pastę, do
mięs, warzyw czy kanapek.