Wykonanie
Jak wiadomo,
cytryna i
ryba to idealny duet. Z tego właśnie powodu soczyście zielone i orzeźwiająco
cytrynowe guacamole jest idealnym dodatkiem do pieczonego
łososia lub innej
ryby. To prosty w wykonaniu, lecz bardzo smaczny posiłek.
filety
łososia lub innej
rybysok z cytrynysól i świeżo zmielony
czarny pieprzguacamole:1
avocado1/2
pomidora1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1/2 drobno posiekanej
cebuli1-2 łyżeczki drobno posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
soliczarny pieprz do smakuew. szczypta
chilli1.
Rybę dzielimy na porcje, układamy w naczyniu do zapiekania. Skrapiamy
sokiem z cytryny i oprószamy
solą oraz
pieprzem.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 200 st. C przez ok. 15-20 min, aż
ryba przestanie być surowa.2. W międzyczasie przygotowujemy guacamole:
avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu.Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy pokrojonego w drobniutką kosteczkę
pomidora (bez mokrych nasionek) . Następnie dodajemy
sok z limonki,
sól,
pieprz i ew.
chili do smaku, oraz posiekaną
cebulę i
pietruszkę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego
avocado.3.
Rybę podajemy z porcja guacamole.Dobre dodatki to świeże
pieczywo, pieczone
ziemniaki lub frytki.