Wykonanie
Guacamole i
jajka to zgrany duet dobrze uzupełniających się smaków oraz smaczna i zdrowa propozycja na śniadanie - spróbujcie!
4 kromki
pieczywa4
jajka2 łyżeczki
masła1 łyżka
śmietany UHT 12%szczypta
soli, ew.
ostra papryka w płatkach1
avocado1 łyżka
soku z limonki lub
cytryny1/2 drobno posiekanej
cebuli1-2 łyżeczki drobno posiekanej
natki pietruszki1/2 łyżeczki
soliczarny pieprz do smakuew. szczypta
chilli1.
Avocado obieramy ze skórki - z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu.Kroimy je na pół, wyjmujemy pestkę, po czym rozgniatamy widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy
sok z limonki,
sól,
pieprz i ew.
chili do smaku, oraz posiekaną
cebulę i
pietruszkę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego
avocado.2. Przygotowujemy jajecznicę (odkąd poznałam ten przepis, robię jajecznicę wyłącznie metodą Gordona Ramsay'a, lecz oczywiście możecie użyć swojego ulubionego sposobu):
Jajka wbijamy na zimną patelnię. Dodajemy 1 łyżeczkę
masła i szczyptę
soli - do smaku.Włączamy palnik i na małym ogniu zaczynamy smażyć jajecznicę, mieszając.Gdy jajecznica będzie w 2/3 gotowa (ścięta), wyłączamy palnik.Dodajemy drugą łyżeczkę
masła oraz łyżkę
śmietanki. Mieszamy.Jajecznica zetnie się do końca pod wpływem własnego ciepła, lecz oczywiście jeśli wolicie bardziej suchą jajecznicę, można ponownie włączyć palnik i odpowiednio ją wysmażyć.3. Każdą kanapkę smarujemy guacamole, na którym układamy porcję jajecznicy. Możemy dla dodanie pikanterii posypać
papryką chili w płatkach.