Wykonanie
Pasta z
avocado oraz
fety to pyszna propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. Delikatne
avocado podkręcamy świeżością
soku z limonki, a równowagi smakowej dodaje całości lekko słony
ser typu
feta. Pastę w zależności od upodobań możemy podać na grzankach lub na świeżym
pieczywie. Do tego
jajko sadzone - i jest idealnie.
na 4 kanapki:1
avocadoser typu
feta - ilość zbliżona objętościowo do ilości
avocado1 -2 łyżki
soku z limonki (lub ewentualnie lub
cytryny)dodatkowo:4 kromki
pieczywa4
jajka +
masło do smażenia
Avocado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i obieramy ze skórki- z dojrzałego
owocu odchodzi ona łatwo sama, nawet bez noża, którego wystarczy użyć do nakrojenia
owocu. Następnie rozgniatamy je widelcem na głębokim talerzu na pastę. Dodajemy
sok z limonki oraz
fetę - mieszamy dokładnie na jednolitą pastę. Smak powinien być intensywnie
cytrynowy- w razie potrzeby można dodać więcej soku, w zależności od rozmiaru naszego
avocado.Na niewielkiej ilości
masła smażymy
jajka sadzone.
Pieczywo podpiekamy w tosterze. Pastę nakładamy na grzanki, na których układamy usmażone
jajka.