Wykonanie
Przy tym przepisie zakochałam się w cieście filo. Wydaje mi się, że potrzebuje ono jednak
masła, a nie
oleju. Do tego temperatura pieczenia jest istotna. Tutaj była idealna. Spakanopita, którą przygotowałam różni się w podaniu od tej tradycyjnej, ponieważ moja została podana w formie pojedynczych strudli. Polecam taki sposób szczególnie wtedy, kiedy podajecie ją gościom. Jest wygodniej i ładniej się podaje. Przepis podejrzałam na stronie Alexadnra's Kitchen. Tam widać też dokładnie jak składać ciasto i jak je smarować.
Składniki (na 4 sztuki):ok 190-200 g
szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego)80 g
serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy)175 g
sera feta2
jajka12 płatów
ciasta filo o wymiarach 22x35 cmroztopione
masłoWykonanie:Jeżeli używamy
mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość
wody. Powinno pozostać nam około 150 g
szpinaku. Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze. Przygotowany
szpinak mieszamy z pokruszoną
fetą,
serem i ubitymi
jajkami. Odstawiamy.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Przygotowujemy płaty ciasta. Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych na pół. Na pierwszy płat (o wymiarach 22x35) wylewamy 3 łyżki
masła, nie rozsmarowujemy. Kładziemy drugi płat i przyciskamy. Wylewamy kolejne 3 łyżki
masła, ale w inne miejsce niż poprzednio. Kładziemy trzeci płat i ponownie przyciskamy. Znowu wylewamy 3 łyżki
masła i ponownie w inne miejsca. Mamy w ten sposób
masło na całej powierzchni, ale w każdym miejscu na innym płacie. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 2 - 3 cm od mniejszego brzegu ok pół szklanki przygotowanego farszu. Zawijamy ten brzeg, a następnie zawijamy dłuższe boki do środka tak, aby farsz nie wypływał. Zawijamy ciasto wzdłuż dłuższych brzegów na wierzch farszu i pod spód tak, aby powstała paczuszka. Odkładamy na przygotowaną blachę złączeniem do dołu. Powtarzamy wszystko z kolejnymi porcjami ciasta i farszu. Gotowe strudle smarujemy po wierzchu
masłem i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut, aż będą złote.