Wykonanie
Greckie smaki, greckie życieBlog dla wszystkich miłośników Grecji. Greckie przepisy kulinarne, fotorelacje z greckich podróży, grecka muzyka oraz grecki styl życia.Wszystko to co najlepsze prosto z Grecji. Przepisy kulinarne, zdjęcia i codzienne greckie życie.piątek, 13 września 2013Pyszne greckie
sery zatopione w trójkącie z
ciasta filo.Składniki:25 dkg
sera feta1/2 kg
ciasta francuskiego1 filiżanka tartego
sera żółtego (kefalograwiera lub innego)1 filiżanka
masła2
jajkadrobno posiekana
natka z
pietruszki,
pieprzFetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy starty
żółty ser, pokrojoną drobno
natkę pietruszki, rozbite
jajka,
pieprz i mieszamy. Ciasto kroimy w paski o szerokości 6 cm, przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschło.Stopionym
masłem smarujemy każdy pasek ciasta i nakładamy z jednej strony łyżeczkę farszu. Zawijamy pierożek aż do uzyskania trójkątnego kształtu.Foremkę smarujemy
masłem, układamy gotowe trójkąciki i pieczemy w średnio gorącym piekarniku prze około 15 minut.przepis pochodzi z książki Kuchnia Grecka. Autor przepisu Sofia
Souli