Wykonanie
Klasyczne wytrawne połączenie
szpinaku i
sera feta, choć w zasadzie w przepisie znajdziemy 3 różne rodzaje
serów. 'Paj' (bo tak oryginalnie go nazwano) jest prosty, pyszny, najlepszy oczywiście na ciepło, z delikatną
ziołową nutą.
Ciasto filo świetnie otula nadzienie, którego ja bym chętnie użyła do.. pierogów. Ale to kolejnym razem ;-)Składniki na 8 porcji:1 opakowanie
ciasto filo (ok. 12 arkuszy)80 g
masła (użyłam ghee)750 g
mrożonego szpinaku (odmrożonego, odsączonego i posiekanego)250 g
sera feta, pokruszonego250 g
serka ricotta1/4 szklanki (40 g) startego
parmezanu6
szczypiorków, posiekanych2 ząbki
czosnku, zmiażdżonego2 łyżki świeżo posiekanego
koperku1 łyżka świeżo posiekanych liści
mięty1 łyżka
soku z cytryny1
jajko, roztrzepaneFormę o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Szpinak,
sery,
szczypiorek,
czosnek,
cytrynę,
zioła i
jajko wymieszać w garnku.
Ciasto filo, arkusz po arkuszu, smarować cienką warstwą
masła (pędzelkiem) i układać w formie, tak by jego brzegi wystawały ponad tortownicę. Układać arkusze na zmianę, obracając formę o 90º przy wkładaniu kolejnej warstwy
ciasta filo. Tak wyłożyć 8 arkuszy (odłożyć 4).Tak przygotowaną formę wypełnić
szpinakowo -
serowym nadzieniem. Wszystkie rogi ciasta, które wykładaliśmy poza ranty formy, złożyć na ciasto, przykrywając nadzienie.Ostatnie 4 arkusze filo wysmarować
masłem, jak powyżej. Złożyć ja po przekątnej i wyłożyć na górę ciasta, by je dobrze uszczelnić, wciskając wystające kawałki arkuszów
między ciasto a boki formy (w tym celu delikatnie poluźniłam obręcz tortownicy).Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub kiedy wierzch będzie lekko brązowy (z kolei gdyby zbyt szybko się brązowił należy przykryć folią aluminiową). Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut przed krojeniem.Smacznego :)
Przepis pochodzi z magazynu AWW 'Pies'.