ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa z łososiem

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia tej rolady zbierałam się 3 lata.... Wydawała mi się zbyt skomplikowanym wyzwaniem -teraz już wiem, że się myliłam! Wypróbowałam przepis niespełna miesiąc temu i od tej pory pojawia się na naszym stole co weekend:)
Składniki:
1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram)
1 łyżka masła
400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)
300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)
do smaku cytryna
4 szt jajka
2 ząbki czosnek
do smaku sól czosnkowa
do smaku pieprz czarny mielony
Szpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.
Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.
Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku). Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.
To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc efekt jak na zdjęciu powyżej. W przypadku zastosowania 200 gram wędzonego łososia w plastarch, rolada wygląda tak:
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/02/c-rolada-szpinakowa-z-ososiem.html