ßßß
Składniki:1 opakowanie szpinaku (ok. 450 gram)1 łyżka masła400 gram łosoś wędzony sałatkowy (ten jest w kawałkach - można użyć mniej tj. 200 gram w cienkich plastrach)300 gram serek śmietankowy ziołowy (dwa opakowania np. z Piątnicy)do smaku cytryna4 szt jajka2 ząbki czosnekdo smaku sól czosnkowado smaku pieprz czarny mielonySzpinak podduszam na maśle na patelni, dodaję posiekany drobno czosnek, studzę.Następnie dodaję 4 żółtka, sól, pieprz i mieszam, w końcowym etapie dodając ubitą pianę z białek. Przekładam do dużej foremki na papier do pieczenia i piekę w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15 minut.Przestudzone ciasto szpinakowe smaruję serkiem, układam łososia, doprawiam wyciśniętym z cytryny sokiem i zwijam roladę (wzdłuż dłuższego boku). Całość owijam folią do żywności i przekładam na kilka godzin do lodówki.To rozdanie z dużą ilością wędzonego łososia sałatkowego, więc efekt jak na zdjęciu powyżej. W przypadku zastosowania 200 gram wędzonego łososia w plastarch, rolada wygląda tak: