Wykonanie
Lekki, pyszny obiad przygotowałam z mrożonych kostek z filetów
mintaja. Zazwyczaj się je panieruje, prawda? Dziś jednak poszłam w całkiem innym kierunku, postawiłam na
rybę duszoną w lekkim sosie z
cytryną,
ziołami i
oliwą.Pycha, polecam!
Rybę przygotowałam na doskonałej patelni Szafir ze sklepu e-gustus .
Składniki :kilka kostek z
fletów mintaja (mrożonych)1
cytrynakilka listków świeżej
mięty2 gałązki świeżego
koperku2 ząbki
czosnkusól ziołowaświeżo mielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie :Kostki wyjmuję z opakowania, rozkładam pojedynczo na talerzu i zostawiam na 20 minut, powinny się lekko rozmrozić. Po tym czasie zlewam
wodę z talerz, a kostki oprószam z obu stron
solą ziołową i
pieprzem. Na patelni rozgrzewam
oliwę, wrzucam pokrojony w plasterki
czosnek i smażę 2 minuty - nie powinien się zrumienić. Dokładam
rybę, smażę razem 5 minut ( w tym czasie
ryba puści
wodę i ta w dużej części odparuje). Przekładam ostrożnie kostki na drugą stronę. Wyciskam na patelnię sok z połowy
cytryny, dokładam listki
mięty i gałązki
koperku, przykrywam patelnię i smażę kolejne 5 minut. Na koniec dodaję
masło i podgrzewam jeszcze chwile, by się rozpuściło.Przepis autorski.