ßßß
Potrzebujemy:płat świeżego łososiacytrynę2-3 ząbki czosnkukilka gałązek koperkusólpieprz ziołowyoliwęfolię aluminiowąKrok po kroku:Łososia sprawiamy - usuwamy łuski, kroimy na filety, myjemy i osuszamy.Czosnek i cytrynę kroimy w plastry, a koperek siekamy.Na kawałku folii aluminiowej kładziemy filet, którego oprószamy solą i pieprzem, następnie układmy na nim czosnek, koperek i cytrynę. Całość delikatnie skrapiamy oliwą i szczelnie zamykamy folię z każdej strony.Opakowaną w folię rybę chłodzimy w lodówce przez godzinę lub dwie.Rybę w folii układamy na wysokim ruszcie kombiwara, zamykamy szczelnie pokrywę, włączamy go, ustawiamy temperaturę na 200°C, a czas na 25 minut (w połowie czasu pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 180°C). W przypadku piekarnika - rozgrzewamy go najpierw do temperatury 200°C, wkładamy rybę do środka i pieczemy przez 25-30 minut.Po upieczeniu wykładamy rybę na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie żółta fasolka - mniam!)Smacznego! :-)



Zachęcam również do odwiedzenia i "polubienia" fan page'a Bloga na Facebooku! :-)NAGRODA!Przepis ten zdobył nagrodę w konkursie CHORZOWSKIE SMAKI 2014