Wykonanie
Dzisiaj pomysł na pyszny, lekki i szybki obiad- Pan
Łosoś otulony folią w towarzystwie
koperku,
czosnku,
cytryny,
oliwy i przypraw.Ja akurat piekłam
rybę w kombiwarze,ale jak najbardziej można ten przepis przyrządzić również w piekarniku.Warto się skusić! ;-)
Potrzebujemy:płat
świeżego łososiacytrynę2-3 ząbki
czosnkukilka gałązek
koperkusólpieprz ziołowyoliwęfolię aluminiowąKrok po kroku:
Łososia sprawiamy - usuwamy łuski, kroimy na filety, myjemy i osuszamy.
Czosnek i
cytrynę kroimy w plastry, a
koperek siekamy.Na kawałku folii aluminiowej kładziemy filet, którego oprószamy
solą i
pieprzem, następnie układmy na nim
czosnek,
koperek i
cytrynę. Całość delikatnie skrapiamy
oliwą i szczelnie zamykamy folię z każdej strony.Opakowaną w folię
rybę chłodzimy w lodówce przez godzinę lub dwie.
Rybę w folii układamy na wysokim ruszcie kombiwara, zamykamy szczelnie pokrywę, włączamy go, ustawiamy temperaturę na 200°C, a czas na 25 minut (w połowie czasu pieczenia, zmniejszyłam temperaturę do 180°C). W przypadku piekarnika - rozgrzewamy go najpierw do temperatury 200°C, wkładamy
rybę do środka i pieczemy przez 25-30 minut.Po upieczeniu wykładamy
rybę na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie żółta
fasolka - mniam!)Smacznego! :-)
Zachęcam również do odwiedzenia i "polubienia" fan page'a Bloga na Facebooku! :-)NAGRODA!Przepis ten zdobył nagrodę w konkursie CHORZOWSKIE SMAKI 2014