ßßß Cookit - przepis na Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną.

Pstrąg pieczony z ziołami i cytryną.

nazwa

Wykonanie

Pstrąg przyjechał do mnie prosto z pięknej Lubelszczyzny i od razu został upieczony z duuuużą ilością świeżej zieleniny i plasterkami cytryny. Z tym pstrągiem świetnie się złożyło ponieważ jest on idealny dla osób stosujących dietę lipidową - od powrotu ze szpitala również dla mnie :(
Nie przeciągając... życzę smacznego :)
SKŁADNIKI
1 dorodny pstrąg (oskrobany i wypatroszony)
sól
1 łyżeczka czarnego pieprzu
pół cytryny
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
3 pełne łyżki posiekanej natki
3 pełne łyżki posiekanego koperku
Rybę wypatroszyć, oskrobać i umyć. Posolić oraz popieprzyć do smaku (również na wierzchu). Do środka włożyć posiekaną zieleninę, plasterki czosnku oraz plasterki cytryny. Wszystko skropić oliwą.
Wierzch ryby również doprawić , posypać odrobiną zieleniny oraz skropić oliwą.
Tak przygotowaną rybę piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Pod koniec pieczenia włączyć grill i rybkę zrumienić.
Tak przygotowanego pstrąga proponuję podać z lekką sałatką z rukoli, kiełków słonecznika i pomidorków.
SMACZNEGO
Źródło:http://kasinkowe-gotowanie.blogspot.com/2013/11/pstrag-pieczony-z-zioami-i-cytryna.html