ßßß Cookit - przepis na pstrąg pieczony w folii

pstrąg pieczony w folii

nazwa

Wykonanie

Po przygotowaniu takiego pstrąga stwierdziłam, że już nigdy nie będę smażyć go na patelni, tylko zawsze piec w piekarniku. Mięso tak przyrządzonej ryby wprost rozpływa się w ustach, jest delikatne, aromatyczne od cytryny i ziół, po prostu pyszne. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę, możemy na 5-10 minut przed końcem pieczenia otworzyć foliową sakiewkę. Polecam, smacznego:)
2 wypatroszone pstrągi,
kilka plasterków cytryny,
świeży koperek i natka pietruszki (po kilka gałązek),
sól, pieprz, granulowany czosnek,
olej lub oliwa
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Każdą z nich przyprawiamy, do środka wkładamy plasterki cytryny, natkę pietruszki i koperek. Szczelnie zawijamy w folię aluminiową (uprzednio posmarowaną olejem) - musi powstać paczuszka. Pieczemy w 180 stopniach ok.30 minut.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/10/pstrag-pieczony-w-folii.html