Wykonanie
Dziś propozycja na pyszną i ciekawą przekąskę. Proste, ale smakowite nadzienie z
wędzonego boczku skusi swym aromatem niejednego amatora
mięsnych rarytasów;) Ciasto na roladki jest kruche i lekkie, a konsystencją przypomina
ciasto francuskie. Roladki doskonale smakują w połączeniu z
piwem, które uzupełnia wędzony posmak
boczku.
SKŁADNIKI (na 12 sztuk):Ciasto:325 g
mąkiszczypta
soli100 g zimnego
masła150 g kwaśnej
śmietany1
jajko2 łyżki
mlekaNadzienie:350 g
wędzonego boczku1
cebula2 łyżki
natki pietruszki15 g
masłaczarny pieprzsól1
jajko do posmarowaniaWYKONANIE:Przesiej
mąkę z
solą na blat kuchenny, dodaj do nich pokrojone
masło.
Śmietanę roztrzep z
jajkiem i
mlekiem - dodaj do
mąki. Wyrób wszystko dłońmi na miękkie ciasto. Przykryj i odstaw do lodówki na czas przyrządzania nadzienia.Usuń skórę z
boczku i pokrój go drobno. Obierz i drobno pokrój
cebulę. Posiekaj
natkę pietruszki. Na patelni roztop
masło i smaż na nim
boczek i
cebulę, aż wszystko się zrumieni i zmięknie. Na koniec dodaj
natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw farsz do ostudzenia.Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym
mąką blacie i pokrój na 12 prostokątów (mniej więcej 12x10 cm). Rozsmaruj na cieście nadzienie, zostawiając wolne boki każdego prostokąta. Zawiń do środka brzegi i
zwiń prostokąty w roladki. Ułóż je złączeniem do dołu na natłuszczonej blasze piekarnikowej. Każdą roladkę posmaruj roztrzepanym
jajkiem, doprawionym
solą i
pieprzem. Piecz roladki w 190 °C przez 20-25 minut, aż wyrosną i się zrumienią.
Nadzienie - kto by tam zwracał uwagę na tłuszcz:)
Warsztat pracy:)
Smacznego!Przepis pochodzi z książki Pomysły na piknik, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.