Wykonanie
czwartek, 26 Lipiec 2012, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Wytrawna
tarta z kruchego ciasta z
serowym nadzieniem z boczniakami i
wędzoną szynką. Pyszna na ciepło i na zimno. Polecam.Składniki na kruche ciasto:200 g
mąki100 g zimnego
masła1
jajkopłaska łyżeczka
soliSzybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.Nadzienie:1 średnia
cebula4
jajkamały kubeczek
śmietany (200g)100 g
żółtego sera200 g boczniaków150 g
wędzonej szynkisólświeżo mielony
czarny pieprz* jeśli chodzi o ilość
sera,
grzybów i
szynki zawszę
daję na oko, ponieważ tartę robię zazwyczaj z lodówkowych resztekPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni.Ciasto wyciągamy z lodówki, cienko wałkujemy i wylepiamy nim natłuszczoną formę do tarty formując wysoki brzeg.
Szynkę kroimy w niewielką kostkę. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paseczki lub w kostkę.
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Żółty ser ścieramy na tarce.
Jajka mieszamy ze
śmietaną za pomocą trzepaczki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy z resztą składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto, wygładzamy wierzch. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut, aż masa całkowicie się zetnie i przyrumieni.Tartę możemy pokroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego