Wykonanie
Dzisiaj pomysł na przyrządzenie lubianego przez wszystkich
mięsa z kurczaka. Marynowane przez kilka godzin w kilku przyprawach nabiera świetnego, wyrazistego smaku. Podobno tak smakuje Portugalia :)
KURCZAK PO PORTUGALSKUSkładniki:4 uda z
kurczakacytrynapapryczka chilliłyżeczka wędzonej
paprykiłyżeczka
słodkiej paprykiłyżeczka
kminu rzymskiegołyżeczka
kolendry4 ząbki
czosnku3
liście laurowe120ml
oliwy1/2
czerwonej cebulioreganorozmaryn (świeży)
sólpieprzMięso kurczaka naciąć, aby lepiej wchłonęło aromaty. Włożyć do miski, skropić
sokiem z cytryny i wrzucić skórki
cytrusa. Dodać
oregano,
chilli,
papryki,
kmin i
kolendrę. Dorzucić posiekany
czosnek i grubo pokrojoną
cebulę, następnie świeży
rozmaryn,
liście laurowe,
pieprz,
sól i
oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na noc. Całą zawartość miski przełożyć do brytfanki i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. półtorej godziny.Z przepisu Adriana Richardsona.