Wykonanie
Rewelacyjny
kurczak w obfitości przypraw, przede wszystkim ostrych. Dodatek
włoszczyzny sprawia, że jest jeszcze bardziej aromatyczny. Podstawą jest dobra marynata, w której tkwi ostrość i kompozycja smaków. Dla miłośników ostrości- poezja!
1 kg
udek z kurczakaSólPieprzMarynata:0,5 szklanki
soku z cytryny1
papryczka chili1 łyżeczka wędzonej
papryki0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
kolendry1 łyżeczka
oregano5 ząbków
czosnku2
liście laurowe100 ml
oliwy z oliwek1
czerwona cebula300 g
włoszczyzny paski Hortex
Kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy
solą i
pieprzem. W osobnej misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy
sok z cytryny i
oliwę z oliwek, pokrojoną w drobną kosteczkę
cebulę, przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekaną
papryczkę chili i wszystkie
przyprawy. Zalewamy
mięso, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki (najlepiej na noc). Po tym czasie układamy
kurczaka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie rozprowadzamy marynatę.
Mięso posypujemy
włoszczyzną. Papier do pieczenia szczelnie zamykamy. Pieczemy w 200*C przez 60 minut. Podajemy na blaszce, na której piekło się
mięso.