Wykonanie




Dzieci bardzo lubią jedzenie w sieciówkach typu Sphinx czy KFC. Czasami chodziliśmy na shoarmę. Raz poszliśmy, wprawdzie nie do Sphinxa, a do Ramzesa jednak nie zmienia to faktu, że była obrzydliwa. Wcześniej jakoś udawało nam się trafić dobrze, ale tym razem po raz pierwszy była po prostu niezjadliwa.
Zaparłam się, metodą prób i błędów dobierałam
przyprawy, żeby się wstrzelić w jej smak. Myślę, że się udało, bo już nikt w domu nie
mówi, żeby iść na shoarmę tylko, żeby zrobić im na obiad:-).Składniki:


2
polędwice wieprzowe,( można użyć również
piersi z kurczaka)
oliwa,
sos czosnkowy:
sos majonezowo –
kechupowy,sos
chilli gotowy,Na
mieszankę przypraw:
sól,
pieprz,
papryka słodka i
chilli,
kurkuma,
curry,
cynamon,
kardamon,
goździki,
gałka muszkatołowa, nasiona
kminu ( oczywiście ilości na wyczucie).
Sos czosnkowy:1 łyżeczka
majonezu,
jogurt naturalny (ilość wg uznania),
śmietana 12% (ilość wg uznania),1-2 ząbki
czosnku (wg uznania),
zioła prowansalskie lub sam
tymianek,
sól.
Sos majonezowo –
kechupowy:1 łyżka
majonezu,1 łyżka
kechup u.Przygotowanie:
Mięso dzień wcześniej zamrozić. Wyjąć na 2-3 h przed przygotowaniem, ale nie można dopuścić do rozmrożenia. Jeszcze zmrożone bardzo
ostrym nożem pokroić w cieniutki plastry, około 3-4 mm. Zmielić i połączyć wszystkie
przyprawy. Zalać
oliwą i
przyprawami mięso. Odstawić na co najmniej 1h. W tym czasie przygotować sosy mieszając wszystkie składniki.
Mięso podsmażyć do przyrumienienia lub wstawić do gorącego piekarnika i podpiec. Podawać z 3 sosami :
czosnkowym ,
majonezowo -
kechupowym i
ostrym chilli. Ja podałam shoarmę z
ryżem smażonym (przepis tutaj), grecką
sałatką i surówką z
buraczków. Oczywiście dodatki wg uznania;-).



Przepis dołączony do akcji: