ßßß Cookit - przepis na Shoarma z polędwicy wieprzowej

Shoarma z polędwicy wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Dzieci bardzo lubią jedzenie w sieciówkach typu Sphinx czy KFC. Czasami chodziliśmy na shoarmę. Raz poszliśmy, wprawdzie nie do Sphinxa, a do Ramzesa jednak nie zmienia to faktu, że była obrzydliwa. Wcześniej jakoś udawało nam się trafić dobrze, ale tym razem po raz pierwszy była po prostu niezjadliwa. Zaparłam się, metodą prób i błędów dobierałam przyprawy, żeby się wstrzelić w jej smak. Myślę, że się udało, bo już nikt w domu nie mówi, żeby iść na shoarmę tylko, żeby zrobić im na obiad:-).
Składniki:
2 polędwice wieprzowe,( można użyć również piersi z kurczaka)
oliwa,
sos czosnkowy:
sos majonezowokechupowy,
sos chilli gotowy,
Na mieszankę przypraw:
sól, pieprz, papryka słodka i chilli, kurkuma, curry, cynamon, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, nasiona kminu ( oczywiście ilości na wyczucie).
Sos czosnkowy:
1 łyżeczka majonezu,
jogurt naturalny (ilość wg uznania),
śmietana 12% (ilość wg uznania),
1-2 ząbki czosnku (wg uznania),
zioła prowansalskie lub sam tymianek,
sól.
Sos majonezowokechupowy:
1 łyżka majonezu,
1 łyżka kechup u.
Przygotowanie:
Mięso dzień wcześniej zamrozić. Wyjąć na 2-3 h przed przygotowaniem, ale nie można dopuścić do rozmrożenia. Jeszcze zmrożone bardzo ostrym nożem pokroić w cieniutki plastry, około 3-4 mm. Zmielić i połączyć wszystkie przyprawy. Zalać oliwą i przyprawami mięso. Odstawić na co najmniej 1h. W tym czasie przygotować sosy mieszając wszystkie składniki. Mięso podsmażyć do przyrumienienia lub wstawić do gorącego piekarnika i podpiec. Podawać z 3 sosami : czosnkowym , majonezowo - kechupowym i ostrym chilli. Ja podałam shoarmę z ryżem smażonym (przepis tutaj), grecką sałatką i surówką z buraczków. Oczywiście dodatki wg uznania;-).
Przepis dołączony do akcji:
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/08/shoarma-z-poledwicy-wieprzowej.html