Wykonanie
Świetna aromatyczna pasta, która w większej mierze nadaje się do
mięs. Ekspresowa w wykonaniu w porównaniu z taką tradycyjną do której wykorzystuje się w większości świeże składniki i dłużej schodzi przygotowanie. Dodatkowym plusem jest to, że
przyprawy wchodzące w jej skład zazwyczaj posiadamy w domu - przynajmniej u mnie są :)Najlepiej dodać do niej odrobinę
jogurtu,
mleka,
oleju, rozmieszać a łatwiej będzie ją rozsmarować. Przepis z bloga Słodkie słone .

Składniki :2
goździki1/2 łyżeczki
brązowego cukruszczypta
soli1/2 łyżeczki
papryczki chilli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki2 ziarenka
pieprzuszczypta
gałki muszkatołowejpłaska łyżeczka nasion
kolendry ( nie miałam więc dodałam 1/2 łyżeczki mielonej )1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
lubczyku1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki
kurkumy2 ząbki
czosnkuNajpierw roztarłam w moździerzu
goździki i ziarenka
pieprzu. Następnie dodałam resztę przypraw poza
czosnkiem. Wymieszałam. Dodałam
czosnek roztłukłam i utarłam na pastę.Smacznego :)