Wykonanie
Krem z dyni, to absolutnie mój faworyt w zupach-kremach. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz spróbowałam go dopiero w tym roku. Efekt? W ciągu ostatnich 2 tygodni ugotowałam już 3 wielkie gary tej zupy:) Mam nadzieję, że moim domownikom nie wyjdzie o na uszami.

Składniki1 , 5 kg dyni1 - 1,5 litra
bulionu warzywnego (w zależności, jak gęsty krem chcemy uzyskać)kawałek korzenia
imbiru, ok. 5 cm (ewentualnie można użyć
imbir sproszkowany)1 ząbek
czosnku1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 mielonej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
słodkiej paprykipapryczka chilisól,
pieprz50 dag
sera cheddaropcjonalnie
śmietanka 30% lub
mlekoWykonanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wybieramy jeden z dwóch sposobów robienia zupy-kremu - ja korzystam z pierwszej metody.Pierwszy polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy
bulionem i miksujemy na gładką masę.
Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy
surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko,
potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy. Pierwszy sposób sprawdzi się, gdy mamy blender w postaci szklanego naczynia z nożami na dole. Drugi jest idealny przy blenderze ręcznym.Kiedy nasza
dynia jest już miękka doprawiamy ją świeżo startym
imbirem, wyciśniętym
czosnkiem,
kminem, gałką,
słodką papryką,
papryczką chili,
solą i
pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie ucieramy na grubych oczkach
ser i wrzucamy do zupy. Mieszamy i od razu podajemy. Dekorujemy
serem,
pestkami dyni, zieloną
pietruszką. Podajemy z grzankami. Opcjonalnie można dodać ok. 1/3 szklanki
śmietanki 30% lub
mleka. Mi zdecydowanie najlepiej smakuje bez:) SMACZNEGO!



