ßßß Cookit - przepis na Krem z dyni

Krem z dyni

nazwa

Wykonanie

Krem z dyni, to absolutnie mój faworyt w zupach-kremach. Wstyd się przyznać, ale pierwszy raz spróbowałam go dopiero w tym roku. Efekt? W ciągu ostatnich 2 tygodni ugotowałam już 3 wielkie gary tej zupy:) Mam nadzieję, że moim domownikom nie wyjdzie o na uszami.
Składniki
1 , 5 kg dyni
1 - 1,5 litra bulionu warzywnego (w zależności, jak gęsty krem chcemy uzyskać)
kawałek korzenia imbiru, ok. 5 cm (ewentualnie można użyć imbir sproszkowany)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
papryczka chili
sól, pieprz
50 dag sera cheddar
opcjonalnie śmietanka 30% lub mleko
Wykonanie
Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Wybieramy jeden z dwóch sposobów robienia zupy-kremu - ja korzystam z pierwszej metody.
Pierwszy polega na tym, że wkładamy surowe składniki do blendera, zalewamy bulionem i miksujemy na gładką masę. Potem przelewamy zupę do garnka i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy około 15 minut i doprawiamy. Druga metoda to polega na tym, żeby zalewamy surowe warzywa bulionem i gotujemy na półmiękko, potem studzimy i miksujemy na gładką masę, następnie zagotowujemy i doprawiamy. Pierwszy sposób sprawdzi się, gdy mamy blender w postaci szklanego naczynia z nożami na dole. Drugi jest idealny przy blenderze ręcznym.
Kiedy nasza dynia jest już miękka doprawiamy ją świeżo startym imbirem, wyciśniętym czosnkiem, kminem, gałką, słodką papryką, papryczką chili, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie ucieramy na grubych oczkach ser i wrzucamy do zupy. Mieszamy i od razu podajemy. Dekorujemy serem, pestkami dyni, zieloną pietruszką. Podajemy z grzankami. Opcjonalnie można dodać ok. 1/3 szklanki śmietanki 30% lub mleka. Mi zdecydowanie najlepiej smakuje bez:) SMACZNEGO!
Źródło:http://chilikuchnia.blogspot.com/2013/09/krem-z-dyni.html