Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam fajny i szybki pomysł na zupę krem z dyni. Zupa powstała z pierwszej ogródkowej dyni tegorocznej podarowanej przez koleżankę w zamian za pomoc przy dekorowaniu
tortu.Składniki:
dynia 1,5 kg200 ml
mleka200 ml
bulionu warzywnego200 ml
śmietanki kremówki4 ząbki
czosnkusól,
pieprzgałka muszkatołowaprażone
pestki dyni (2 garści)Przygotowanie:
Dynię obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać
bulion warzywny,
mleko i wrzucić do niego
dynię. Gotować do miękkości około 15 minut w zależności od gatunku dyni.Dodać rozdrobniony
czosnek i gotować jeszcze przez 5 minut.Następnie zdjąć z ognia i rozdrobnić malakserem. Dodać
śmietankę i podgrzać. Przyprawić do smaku.Najlepsze do kremu są chrupiące grzanki robione na masełku.