Wykonanie
Hitem tego sezonu jest duża i pomarańczowa
dynia . Ja też uległam i kupiłam piękny okaz. Muszę przyznać, że to mój pierwszy raz z tym warzywem. Wcześniej parę
razy próbowałam dyni ale tylko marynowaną w occie. Smak jest bardzo delikatny, lekko słodkawy. Prawdziwą
magię uwalnia przy dobrym doprawieniu i dodatkach.Moja walka z pokrojeniem trochę trwała, dlatego warto przygotować sobie dobry i ostry nóż :)
Składniki:
dynia200ml
mleka200ml
bulionu warzywnego200ml
śmietany kremówki2 ząbki
czosnkuszczypta
gałki muszkatałowejpestki dynisól,
pieprz białySposób przygotowania:
Dynie obieramy i kroimy w kostkę. Kostka nie powinna być za duża. Ja dodałam również pokrojone w kostkę warzywa z
bulionu.
Zalewamy
bulionem i
mlekiem. Gotujemy do miękkości dyni (około 15 minut). Dodajemy
czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut.Miksujemy, dodajemy
śmietanę i podgrzewamy ale nie gotujemy. Doprawiamy
pieprzem i świeżo startą gałką.Podajemy z prażonymi
pestkami dyni.Smacznego