ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w indyjskiej paście

Kurczak pieczony w indyjskiej paście

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam indyjską kuchnię i od czasu do czasu próbuję przygotować jej dania w domu. Dziś bardzo pikantne udka po indyjsku - ilość chili dostosowujemy w tym przepisie do smaku (oryginalnie powinno być 3-4 łyżeczki, ja dałam 2 i mięso było bardzo pikantne). Podajemy z ryżem i chłodzącymi dodatkami np. ogórkiem lub sosem na bazie jogurtu. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.
Polecam też mój przepis na indyjską potrawkę z kurczakiem i dynią. dla 2 osób:
2 duże udka z kurczaka, na pastę:
2-4 łyżeczki chilli,
1/4 łyżeczki kurkumy,
kilka łyżek soku z cytryny,
1/4 łyżeczki imbiru,
łyżeczka czosnku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
3 goździki (roztłuczone na proszek),
łyżeczka kuminu,
sól, pieprz
łyżka oliwy,
Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle soku z cytryny lub/i wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka). Kurczaka doprawić solą i pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/kurczak-pieczony-w-indyjskiej-pascie.html