Wykonanie

Uwielbiam indyjską kuchnię i od czasu do czasu próbuję przygotować jej dania w domu. Dziś
bardzo pikantne udka po indyjsku - ilość
chili dostosowujemy w tym przepisie do smaku (oryginalnie powinno być 3-4 łyżeczki, ja dałam 2 i
mięso było
bardzo pikantne). Podajemy z
ryżem i chłodzącymi dodatkami np.
ogórkiem lub sosem na bazie
jogurtu. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj i nieznacznie go zmodyfikowałam.Polecam też mój przepis na indyjską potrawkę z
kurczakiem i
dynią. dla 2 osób:2 duże
udka z kurczaka, na pastę:2-4 łyżeczki
chilli,1/4 łyżeczki
kurkumy,kilka łyżek
soku z cytryny,1/4 łyżeczki
imbiru,łyżeczka
czosnku,1/4 łyżeczki
cynamonu,3
goździki (roztłuczone na proszek),łyżeczka kuminu,
sól,
pieprzłyżka
oliwy,Składniki na pastę wymieszać - dodać tyle
soku z cytryny lub/i
wody, by powstała gęsta pasta (może się jej wydawać mało, ale starczy na dwa duże udka).
Kurczaka doprawić
solą i
pieprzem, ponakłuwać delikatnie nożem i wmasować pastę. Ostawić na kilka godzin do lodówki, piec w 200 stopniach około 60-80 minut (czas pieczenia zależy od wielkości udek, blaszkę warto wyłożyć folią).