Wykonanie

Postanowiłem przyrządzić to danie, gdyż niedawno jadłem coś podobnego i bardzo mi zasmakowało, istnieje wiele wersji tej potrawy szukając inspiracji połączyłem różne przepisy tak, by dostosować mój przepis do powszechnie dostępnych produktów.
Sałatka jest bardzo sycąca i zastąpi dwudaniowy obiad!Do przygotowania 4 porcji potrzebujesz:- 500g
wołowiny (
polędwica)- 1,5l
bulionu wołowo-warzywnego- 3 łyżek posiekanych
orzeszków ziemnych- 1
cebuli- mixu
sałat z
sałatą rzymską i
marchewką- 2-3 liści
kapusty pekińskiej
-
sosu rybnego-
octu winnego- 2
papryczek chili- kilku ząbków
czosnku- 2
limonek- 2 opakowań
makaronu ryżowego-
kiełków fasoli mung ( ja mam mix
fasoli,
ciecorki i
soczewicy)-
pieprzu,
soli,
cukru,
imbiru w proszku, łyżki
mąki
Wołowinę pokrój na ciuniutkie plasterki w poprzek włókien. Umieść
mięso w misce i dodaj: łyżeczkę
soku z limonki, łyżeczkę
soli, pół łyżeczki
pieprzu, 2 łyżeczki
sosu rybnego, łyżeczkę
oleju, szczyptę
imbiru i 2 posiekane ząbki
czosnku. Wymieszaj i odstaw na godzinę.

W czasie, gdy
mięso się marynuje możesz przygotować sos oraz zamarynować
marchew i
kapustę.
Marchewkę pozyskałem z mixu
sałat, jednak mozesz po prostu jedną kupić i pokroić w cienkie słupki, w oryginalnym przepisie używa się też japońskiej
rzodkiewki, jednak u nas nie jest o nią tak łatwo, postanowiłem, zgodnie z poradami, zastąpić ją białymi cześciami
kapusty pekińskiej pokrojonymi w podobne do
marchewki słupki. Marynata to 2 części
octu winnego, 2 części ciepłej
wody i jedna część
cukru.
Cukier rozpuść w wodzie, następnie dodaj
ocet i taką marynatą zalej pokrojone warzywa tak, by nie wystawały nad jej powierzchnię. Marynuj minimum godzinę.Sos Nuoc Cham uzyskasz mieszając posiekaną
papryczkę chili, ząbek lub dwa
czosnku, zależnie od wielkości, 3 łyżki
sosu rybnego i 3 łyżki
soku z limonki oraz pół szklanki ciepłej
wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżkami
cukru. Sos najlepiej przygotować minimum na godzinę przed jedzeniem, gdyż wtedy ma czas się przegryźć.Kolejnym krokiem jest posiekanie niesolonych
orzeszków ziemnych, jeśli są solone wystarczy je opłukać i osuszyć. Gdy orzeszki są posiekane, czas na
prażoną cebulkę. Posiekaj na niezbyt małe kawałki
cebulę, rozdziel warstwy i posyp łyżką
mąki, przemieszaj by
mąka osadziła się równo na wszystkich kawałkach. Wrzuć
cebulę na rozgrzany
olej i smaż do uzyskania złoto-brązowego koloru, odcedź z patelni i umieść na ręczniku kuchennym w celu pozbycia się tłuszczu, inaczej nie będzie chrupiąca, posyp
solą.

Gdy
mięso się zamarynuje wystarczy usmażyć je na patelni/woku z małą ilością
oleju. Plastry są cienkie, więc trwa to bardzo krótko.Z racji udziału
bulionu sałatkę należy podawać w głębokim naczyniu. Na dnie każdej z misek ułóż ugotowany
makaron ryżowy, zalej go
bulionem. Na
makaronie ułóż warstwę
sałaty, na niej umieść
mięso,
cebulkę i orzeszki, polej łyżką sosu i posyp po wierzchu
kiełkami.Smacznego!