Wykonanie
Witam serdecznie. Okres kulinarnych przygotowań do Świąt Wielkanocnych to radosny czas i okazja do wykazania się zdolnościami, którymi obdarzeni jesteśmy wszyscy, choć nie wszyscy chcą się o tym przekonać a szkoda... Przygotowałam przepis na łatwy mazurek na półkruchym pysznym cieście a zamiast bardzo słodkiego lukru wybrałam domowy
dżem bzoskwiniowy i
galaretkę dla przełamania już i tak sporej
słodyczy z dodanych
bakalii.

Mazurki przeważnie to niskie placki do 2 cm wysokości, często z dodatkiem
mąki migdałowej lub posiekanych
migdałów i bogato dekorowane- ja użyłam nieco mniejszej formy i mazurek wyszedł trochę za wysoki. Myślę, że na blachę 30 cm x 25 cm przepis będzie idealny. Moja ma wymiar 26 cm x 22 cmSkładniki na ciasto półkrucheCiasto jest bardzo dobre na
spody do serników i innych ciast.

2 płaskie szklanki
mąki pszennej lub tortowej (500 ml - około 300 g)125 g
masła lub
margarynyokoło 200 g
bakalii - użyłam:
migdały,
rodzynki, kandyzowany
ananas i
papaja2 łyżki z brzuszkiem
śmietany 12 lub 18%2
żółtka1 całe
jajo1/2 szklanki
cukru pudrupłaska łyżka
cukru wanilinowego2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solistarta
skórka z cytrynyOprócz tego potrzebne będą:

1
galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa1/2 szklanki gorącej
wodyokoło 150 g
dżemu brzoskwiniowego lub o podobnym kolorze (przy okazji polecam przepis na
dżembrzoskwiniowy)PrzygotowaniePrzepis na FILMIE
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól wymieszać na sucho. Zmiksować
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym do jaśniejszego koloru, na jednolita masę. Dodawać pojedynczo
żółtka i
jajo, miksując za każdym razem tylko do połączenia. Dodać
śmietanę. Znowu krótko zmiksować, dosypać
mąkę i posiekane
migdały lub inne
orzechy. Zmiksować tylko do połączenia. Masa jest gęsta, bo to ciasto półkruche. Robotem korzystnie jest wyrobić takie ciasto, bo podobnie, jak kruche nie lubi dotyku, czyli ciepła. Odstawić robot i dodać
rodzynki (
rodzynki powinno się porządnie przepłukać na sicie bieżącą
wodą a
potem sparzyć wrzątkiem i osączyć). Wymieszać łyżką całość do połączenia. Gdyby masa była bardzo, bardzo tępa, można dodać łyżkę
śmietany i ponownie wymieszać. Miskę z
ciastem włożyć do
torebki foliowej i wstawić na 20 - 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, grzałka z góry i dołu. Schłodzone ciasto wyłożyć łyżką do wysmarowanej formy wielkości około 30 cm x 25 cm. i wyrównać powierzchnię. Piec ciasto do suchego patyczka, na rumiano około 20 minut. Ciasto jest rewelacyjnie kruche, pomimo, że ma mniej o 50 % tłuszczu niż typowe ciasta kruche. Wystudzone ciasto pokryć mieszaniną
galaretki i
dżemu, w momencie kiedy masa jest gęsta, choć nie całkiem stężała i udekorować według uznania. Wstawić mazurka do lodówki. Bardzo polecam!Życzę Pysznych i Pogodnych ŚwiątPozdrawiam Weronika