Wykonanie
Babeczka, która zawsze się udaje, jest puszysta, pełna
rodzynek, nie za sucha, ale tez i niezbyt wilgotna, ma piękny kolor i jest szybka w wykonaniu :)
przepis pochodzi stąd1 szklanka mocnej
herbaty80 g
rodzynek80 g
masła lub
margaryny100 g
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka skórki otartej z
cytrynyszczypta
soli250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejlukier:120 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
wodyRodzynki przebrać, opłukać, włożyć do garnuszka z
herbatą, postawić na palniku, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Ostudzić i odcedzić -
herbatę i
rodzynki zachować.Miękkie
masło lub
margarynę utrzeć z
cukrem, dodać
żółtka,
skórkę z cytryny,
sól, a następnie po łyżce dodawać przesianą z
proszkiem do pieczenia i
sodą mąkę. Ucierając na wolnych obrotach powoli wlewać zimną
herbatę, a na końcu wsypać
rodzynki i wymieszać łyżką.Ciasto przełożyć do formy babkowej posmarowanej tłuszczem i posypanej
bułką tartą.Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 50-60 minut.
Lukier utrzeć łyżką z pozostałych składników i polać nim zimną babkę. Zostawić do zastygnięcia.