Cały czas sypie śnieg, a do wiosny daleko. Moja potrzeba słodyczy nie mija. Dzisiaj szybkie i proste ciasto. Pyszna, wilgotna babka o ciekawym smaku herbaty. B śmieje się, że smakuje jak herbata z cytryną ;) Przy okazji testujemy nową paterę z Tchibo :)SKŁADNIKI: (mała keksówka)250 ml herbaty earl grey (parzonej z 2 torebek)80 g miękkiego masła100 g cukru pudru2 żółtka1 łyżka skórki otartej z cytryny250 g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soliLukier:2 łyżki soku z cytrynycukier puderMasło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę z cytryny oraz sól. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.. Stale miksując masę dodawać po łyżce mąkę. Na koniec wlać wystudzoną herbatę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170C (termoobieg) 50-60 minut.Lukier: do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję (lukier nie powinien być lejący, powinno się dać bez problemu posmarować nim ciasto). Gdy babka wystygnie, posmarować lukrem i poczekać, aż zastygnie.SMACZNEGO :)