ßßß Cookit - przepis na BABKA HERBACIANA EARL GREY Z LUKREM CYTRYNOWYM

BABKA HERBACIANA EARL GREY Z LUKREM CYTRYNOWYM

nazwa

Wykonanie

Cały czas sypie śnieg, a do wiosny daleko. Moja potrzeba słodyczy nie mija. Dzisiaj szybkie i proste ciasto. Pyszna, wilgotna babka o ciekawym smaku herbaty. B śmieje się, że smakuje jak herbata z cytryną ;) Przy okazji testujemy nową paterę z Tchibo :)
SKŁADNIKI: (mała keksówka)
250 ml herbaty earl grey (parzonej z 2 torebek)
80 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka skórki otartej z cytryny
250 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Lukier:
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, skórkę z cytryny oraz sól. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.. Stale miksując masę dodawać po łyżce mąkę. Na koniec wlać wystudzoną herbatę. Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170C (termoobieg) 50-60 minut.
Lukier: do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję (lukier nie powinien być lejący, powinno się dać bez problemu posmarować nim ciasto). Gdy babka wystygnie, posmarować lukrem i poczekać, aż zastygnie.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://ciachomania.blogspot.com/2013/02/babka-herbaciana-earl-grey-z-lukrem.html