wtorek, 19 Kwiecień 2011, autor: blue_megi, 5 Komentarzy »Przepis na tę babkę znalazłam na blogu Majanki. Skusiłam się i nie żałuję. Babka earl grey jest mocno wilgotna, delikatna i bardzo aromatyczna. Polecam!Składniki:500g mąki160g masła200g cukru4 żółtka2 szklanki mocnej herbaty160g rodzynek2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka startej skórki z cytrynyszczypta solidodatkowo na lukier: pół szklanki cukru pudru i sok z cytrynyDo miski wrzucamy 3 torebki dobrej herbaty earl grey i garść rodzynek. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i przykrywamy, żeby się zaparzyło. Odstawiamy do wystudzenia.Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku, skórkę z cytryny i przesianą mąkę. Nadal ucierając dodajemy stopniowo zimną herbatę. Na końcu dodajemy rodzynki i mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą formy. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Babka earl grey jest bardzo delikatna, więc zalecam studzenie w foremce. Po wystudzeni możemy babkę polukrować.