Z pośród różnych przepisów zgromadzonych w moich zbiorach dziś prezentuję babkę na którą przepis znalazłam jakiś czas temu właśnie tutaj . Zainteresowała mnie jej nazwa i skład. Przed świętami postanowiłam wypróbować właśnie ją. Jest pyszna i godna polecenia.Ciasto:50 dag mąki16 dag masła4 żółtka20 dag cukru16 dag rodzynek2 szklanki mocnej herbaty2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka tartej skórki z cytrynyszczypta solbułka tarta (do wyłożenia formy)Lukier:1/2 szklanki cukru pudrusok z połowy cytrynyHerbatę wlej do garnka, wrzuć rodzynki i gotuj ok. 5 min. Osącz, a napar pozostaw do wystygnięcia.Masło utrzyj z cukrem, dodając przy tym żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia i sodą.Stopniowo wlewaj do ciasta zimną herbatę i nadal je ucieraj. Na koniec wymieszaj z rodzynkami.Ciasto przełóż do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą). Piecz ok. 50-60 min w temp. 180 stopni C. Wystudzoną babkę polukruj.