ßßß


1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru1 płaska łyżka cukru z wanilią200 gramów miękkiego masła4 całe jaja2 żółtkaszczypta soliokoło 300 - 350 gramów bakalii ( dałam rodzynki, miks keksowy, żurawinę, orzechy włoskie i migdały)lukier:3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki ciepłej wody0,5 - 1 łyżka soku z cytrynydodatkowo:1,5 garści kandyzowanego ananasa2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakaliiRodzynki i żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami mąki, mieszamy.Orzechy, migdały siekamy średnio drobno.
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Następnie dodajemy jaja i żółtka, ucieramy.
Do masy maślanej dodajemy mąkę przesianą solą i proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.Wsypujemy obtoczone w mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką.
Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy kaszą manną lub tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce.Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy lukier.Cukier puder mieszamy dokładnie z wodą i sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto.Kandyzowanego ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.