Wykonanie
Pięknie zachowuje świeżość, pełen pysznych
bakalii, szybki, prosty, super :)



1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej tortowej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru1 płaska łyżka
cukru z
wanilią200 gramów miękkiego
masła4 całe
jaja2
żółtkaszczypta
soliokoło 300 - 350 gramów
bakalii ( dałam
rodzynki,
miks keksowy,
żurawinę,
orzechy włoskie i
migdały)
lukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki ciepłej
wody0,5 - 1 łyżka
soku z cytrynydodatkowo:1,5 garści kandyzowanego
ananasa2 płaskie łyżki
mąki pszennej do obtoczenia
bakaliiRodzynki i
żurawinę przelewamy wrzątkiem, odsączamy, następnie zasypujemy 2 łyżkami
mąki, mieszamy.
Orzechy,
migdały siekamy średnio drobno.

Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę.

Następnie dodajemy
jaja i
żółtka, ucieramy.

Do masy
maślanej dodajemy
mąkę przesianą
solą i
proszkiem do pieczenia, miksujemy na jednolitą masę.Wsypujemy obtoczone w
mące bakalie, mieszamy delikatnie łyżką.

Foremkę keksową natłuszczamy, obsypujemy
kaszą manną lub
tartą bułką, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka.Keks od razu wyciągamy z piekarnika, studzimy w foremce.Kiedy będzie miał temperaturę pokojową, przygotowujemy
lukier.
Cukier puder mieszamy dokładnie z
wodą i
sokiem z cytryny, dekorujemy ciasto.Kandyzowanego
ananasa sparzamy, odsączamy, siekamy drobniej i posypujemy na jeszcze niezastygnięty
lukier. Ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia.