Wykonanie
Flo Braker tak o niej pisze: wypróbujcie ją, jeśli macie ochotę na coś kremowego, ale niezbyt cieżkiego. Latem podajcie ją ze świeżymi
owocami:
malinami,
truskawkami,
porzeczkami,
jeżynami. Jesienią, ozdóbcie ją nasionkami
granatu... By przełamać trochę kremowy smak dodałam do nadzienia garść mrożonych
wiśni. Polecam :-)Składniki na kruchy spód:1 duże
żółtko2 łyżeczki zimnej
wody155 g
mąki pszennej (dodałam 2 łyżki więcej)50 g
cukru pudruszczypta
soli115 g
masła, pokrojonego na kawałki
Mąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól, zimną
wodę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 210ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 190ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 7 minut, do lekkiego zarumienienia
spodu. Wyjąć, jeszcze gorący spód wypełnić nadzieniem.2 duże
jajka225 g kwaśnej
śmietany 18%55 g creme fraiche lub kwaśnej
śmietany 18%pół łyżeczki ekstraktu z
wanilii100 g
cukru1 łyżka
mąki pszennejszczypta
soliWszystkie składniki na krem zmiksować do połączenia i otrzymania jednolitej mieszanki.Tak przygotowany krem wylać na wcześniej podpieczony spód (może być jeszcze ciepły). Teraz można dodać do kremu garść dowolnych
owoców (u mnie
wiśnie) lub poczekać z
owocami do ozdobienia po upieczeniu.Piec w temperaturze 190ºC przez 20 do 30 minut. Wierzch budyniu powinien być miękki po upieczeniu, lecz nie może pozostać płynny, zwłaszcza po środku (w razie czego pieczenie przedłużyć o kolejnych kilka minut). Wyjąć, przestudzić, następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Podawać z delikatnymi
owocami na wierzchu i oprószoną
cukrem pudrem.Dodatkowo:drobne świeże
owoce do tarty lub do ozdobienia tartySmacznego :-).Przepis pochodzi z książki Flo Braker 'Baking for all occasions'.