ßßß Cookit - przepis na Mazurek kawowy z solonym karmelem

Mazurek kawowy z solonym karmelem

nazwa

Wykonanie

Są źródła inspiracji, które nigdy nie zawodzą. Są inspiracje, z których po prostu trzeba skorzystać... Takim źródłem jest blog mojewypieki.com, a taką inspiracją ten przepis. Przepis Doroty zmotywował mnie do przygotowania pierwszego w moim życiu karmelu. Nie wiem, czego się wcześniej bałam :)
Mazurek wygląda bosko. Zapachy były cudne. Nie mogę się doczekać niedzieli, kiedy po śniadaniu wielkanocnym go rozkroję...
Wpis ten jest ostatnim przed Świętami. Korzystając więc z okazji chciałabym Wam życzyć takich Świąt Wielkanocnych, byście wspominali je z radością aż do kolejnych. Nie przejadajcie się ;)
Składniki:
180 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g masła
1 żółtko
1/2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
100 g masy kajmakowej
40 g masła
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w łyżce gorącej wody
1/8 szkl. cukru
1 łyżka wody
1 łyżka kremówki
1/2 łyżeczki masła
odrobina soli
8-10 małych bezików
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania ciasta: (dla zabieganych polecam gotowe ciasto kruche)
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtka, cukier i śmietanę. Szybko zagnieć, owiń folią i odłóż do lodówki na 2 godziny. Rozwałkuj na dowolnie wybrany kształt mazurka. Pamiętaj o zrobieniu wyższego brzegu. Piecz w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Masę kajmakową, miękkie masło i kawę zmiksuj na gładką masę. Wyłóż na zimny spód i rozsmaruj. Na masie ułóż pokruszone bezy.
Na małej patelni lub w garnuszku umieść cukier i wodę. Zagotuj. Zmniejsz ogień i (nie mieszając łyżką - ewentualnie poruszając garnuszkiem trzymając za uchwyt) gotuj, aż cukier się rozpuści. Gotuj dalej, aż syrop nabierze bursztynowej barwy. Zdejmij z ognia i ostrożnie wlej kremówkę (masa będzie się pienić!). Dodaj masło i sól i wymieszaj. Gotowym sosem polej beziki.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/04/mazurek-kawowy-z-solonym-karmelem.html