Wykonanie
Ciasto, które posiada charakterystyczną, kruchą strukturę dzięki dużej zawartości tłuszczu. Przy opanowaniu podstawowych przepisów można takie ciasto wzbogacać dodatkowymi składnikami, takimi jak
wanilia, mielone
orzechy, czy
brązowy cukier.Przepisów na kruche ciasto do tart i placków jest bardzo wiele. Ja podaję tutaj moje ulubione i sprawdzone, które zazwyczaj stanowią podstawę moich kruchych wypieków. Proporcje dostosowujemy do wielkości foremki.Zobacz TUTAJ krok po kroku, jak wykonać ciasto kruche, a TUTAJ przeczytasz wskazówki i porady na jego temat.1. Delikatne ciasto kruche do
spodów, serników, szarlotek, babeczek i lekkich tart ze świeżymi
owocami- najbardziej klasyczne ciasto o proporcjach 3:2:1.300 g
mąki pszennej200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaMąkę przesiać na stolnicę, wsypać
cukier, nałożyć zimne
masło i posiekać nożem. Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Ustawić piekarnik na pieczenie góra/dół.
Tarta: Ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wyłożyć nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odciąć, wyrównać brzegi i nakłuć widelcem. W yłożyć folią aluminiową, docisnąć do ciasta i wysypać suszonym
grochem lub
kaszą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć folię z
kaszą i dopiec jeszcze 5 minut. Przed nałożeniem masy ciasto ostudzić.Szarlotka: na podpieczony i ostudzony kruchy spód wyłożyć masę, przykryć drugą częścią rozwałkowanego kruchego ciasta i piec jeszcze około 30 minut.Sernik: na podpieczony i ostudzony kruchy spód wykładamy masę
serową. Ciasto kruche wytrzyma nawet dodatkową godzinę pieczenia i nie przypali się.2. Ciasto kruche do słodkiej tarty i tartaletek (na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm)200 g
mąki100 g
masła100 g
cukru1 małe
jajkoMąkę wsypać na stolnicę, dodać
cukier i schłodzone
masło - dokładnie posiekać nożem na "
kaszę". Dodać całe
jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w przezroczystą folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki. Włożyć do foremki dociskając do dna i brzegów, wyrównać. Wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (program góra/dół). Przygotować folię aluminiową i suchy
groch lub
kaszę do pieczenia "na ślepo". Kiedy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, ciasto w foremce wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym
grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut (w przypadku dużych tart). Po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec około 5-10 minut, aby środek lekko zrumienił się. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.3. Ciasto kruche do słonej tarty (na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm)250 g
mąki pszennej lub krupczatki125 g
masła1
żółtko5 g
soli50 ml
wodyMąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne
masło i posiekać nożem. Połączyć z
żółtkiem,
solą i
wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać
groch lub
kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z
grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy.___________________________Polecam również przepis na Ciasto kruche bez
jajek .fot. 123rf.com
,