ßßß Cookit - przepis na Kruche maślane różyczki

Kruche maślane różyczki

nazwa

Wykonanie

Podczas gdy niektórzy z Was odgrzewają wczorajsze pączki, ja już wybiegam myślami kilka dni naprzód. Przypominam, że 8 marca obchodzimy Święto Kobiet :-). Z tej okazji upiekłam kruche różyczki z ulubionego ciasta ciasteczkowego. Inspiracją był dla mnie dawny przepis znaleziony jeszcze za czasów, jak udzielałam się na gazetowej Galerii Potraw, a Moje Wypieki były jeszcze w powijakach ;-). Z ciastem doskonale się pracuje. Bardzo ważne przy pieczeniu róż jest wyczucie swojego piekarnika; jeśli będzie słabo nagrzany, a ciasto zbyt krótko schłodzone, różyczki po prostu się rozpłyną.. dlatego polecam upieczenie 1 - 2 sztuk na próbę. Podczas pieczenia róże rozchylają płatki, które po wystudzeniu ciasteczek można dowolnie udekorować, wedle fantazji. Polecam, wyglądają przepięknie!
Składniki na około 20 sztuk:
180 g masła, zimnego
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki wody różanej (lub ekstraktu z wanilii) lub nasionka z 1 laski wanilii
szczypta soli
Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.*
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość 1,5 - 2 mm. Wykrawać z ciasta kółka o średnicy 7 - 8 cm (nie większe). Układać je po 4, jak na załączonym zdjęciu. Zwinąć, następnie przekroić na pół. Powstaną 2 różyczki. Rozchylić płatki różyczek. Ułożyć je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia; jeśli blaszka jest nieprzywierająca papier można pominąć.
Blaszki z różyczkami umieścić w lodówce na około 2 godziny.
Po tym czasie piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut (pierwsze 5 minut piekłam w temperaturze 230ºC, by róże się zapiekły i nie rozpłynęły na blaszce). Warto na próbę upiec 1 - 2 różyczki, by 'wyczuć' swój piekarnik. Pieczenie można wydłużyć, przykrywając róże folią aluminiową, by się z wierzchu nie spaliły - róże są dość grube i ciasto może potrzebować więcej czasu, by dobrze wypiec się w środku. Wystudzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
* na tym etapie można też ciasto zamrozić
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-maslane-rozyczki