Wykonanie
Kuchnia żydowska jest podporządkowana zasadzie koszerności. Pobożny wyznawca judaizmu je tylko
mięso krów, kóz i owiec, zakazana jest mu
wieprzowina,
konina oraz
mięso zwierząt mięsożernych. Może jeść
drób ale
owoce morza nie są dozwolone.
Ryby drapieżne są zakazane, koszerne są tylko z łuskami i skrzelami. Żydzi nie mogą polować, a
ryby mogą łowić tylko siecią, nie wędką. Kolejnym wyznacznikiem tej zasady jest zakaza podawania potraw
mięsnych razem z mlecznymi. np.
wywar zupy ugotowany jest na
mięsie, to nie możę być ona zagęszczona
śmietaną.
Między zjedzeniem
mięsa a skonsumowaniem potrawy
mlecznej musi minąć co najmniej 6 godzin, ale po
mleku od razu można jeść
mięso. Oddzielne są także naczynia do przyrządzania potraw
mięsnych i
mlecznych. O tym co nie jest koszerne, Żydzi mówią trefne.Wczoraj zrobiłam
ciastka.
Mąka jest koszerna ale robaki nie, dlatego przesiałam ją przez sito. Właściwie zawsze to robię ale nigdy nie zwracałam na to uwagi tak jak wczoraj. Przepis na te
ciastka pochodzi z książki " Żydowskie gotowanie".

Składniki:200 g
pszennej mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
masła o temperaturze pokojowej220 g
cukru pudru1
jajo125 g 18%
śmietany1 łyżeczka esencji waniliowejstarta
skórka cytryny1/2 szklanki posiekanych
migdałów3 łyżki
cukru pudru do posypaniaUbić
masło,
jajko,
cukier. Dodać
śmietanę,
wanilię i dalej ubijać. Dodać
skórkę cytryny oraz
makę z
sodą, i posiekane
migdały. Łyżką nakładać porcje ciasta na przygotowaną blachę. Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce i posypać obficie
cukrem.Smacznego:)