Wykonanie
Moja ulubiona, słodka przyjemność..szarlotka. Przepis od mojej mamy, z jej magicznego zeszytu..Pamiętam jeszcze z dzieciństwa jej smak..Na Śląsku niedziela bez zapachu domowego ciasta..to nie mogło się zdarzyć..Składniki3 szklanki
mąki pszennejkostka
masła lub
margaryny(szarlotka z
masłem jest smaczniejsza)5 łyżek kwaśnej
śmietany1 opakowanie
cukru wanilinowego1 opakowanie
proszku do pieczenia(15 g)1 szklanka
cukru pudru + do posypania szarlotki4
jajka1 kilogram
jabłek(zwykle dodaję ze słoika - sekretny przepis mojej mamy, tym razem dodałam 3
świeże jabłka i 3
gruszki)1opakowanie
kisielu truskawkowego(
kisiel w proszku dodaje do ubitej piany z
białek, tym razem nie dodałam)
cynamonWykonanieDo miski wsypałam 3 szklanki
mąki, 4
żółtka, dodałam
margarynę,
cukier wanilinowy,
proszek do pieczenia, pół szklanki
cukru pudru,
śmietanę, wyrobiłam ciasto.
Białka jajek posypałam szczyptą
soli i wstawiłam do lodówki. 1/4 ciasta odcięłam i włożyłam do zamrażalnika. Dużą formę do ciasta wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam rozwałkowane ciasto.
Jabłka i
gruszki obrałam ze skór y . Ubiłam pianę z
białek, dodając stopniowo drugą połowę
cukru pudru. Na ciasto wyłożyłam potarte na dużych oczkach tarki
owoce i posypałam sporą ilością
cynamonu, następnie wyłożyłam pianę z
białek. Lekko zmrożony kawałek ciasta również potarłam na dużych oczkach tarki. Starte kawałki ułożyłam na pianie z
białek. Szarlotkę piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu, ciasto posypałam
cukrem pudr em.
![](/Data/Images/zafascynowane.blogspot.com\2013_slash_03_slash_od-kuchniszarlotka/l/1744830369.JPG)
![](/Data/Images/zafascynowane.blogspot.com\2013_slash_03_slash_od-kuchniszarlotka/l/52783912.JPG)
![](/Data/Images/zafascynowane.blogspot.com\2013_slash_03_slash_od-kuchniszarlotka/l/-1007625703.JPG)
opr acowała Edyta