Wykonanie

Idealnie sprawdzą się w karnawale, na Walentynki, jak i przez cały rok do kawusi. Śpieszyłam się dzisiaj z myślą o jutrzejszych Walentynkach i może dlatego dekoracja
ciasteczek nie jest najwyższych lotów, ale
ciasteczka, wierzcie mi, z całego
serca są kruchusieńkie i bardzo pyszne. Proszę się częstować... Przepis bardzo łatwy i tani - kilka składników,
zero sprzętu a efekt murowany.Składniki:

2,5 szklanki
mąki pszennej1
jajo1
żółtko125 gram
masła lub
margaryny1/4 szklanki
śmietany100 gram dowolnych
bakaliipół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solitrochę startej
cytrynowej skórkiPrzygotowanieDla wzrokowców przepis na filmie1. Do rondelka z tłuszczem dodaję
cukier i
śmietanę. Rozgrzewam na bardzo małym ogniu, tylko do jednolitej masy, byleby nie była gorąca. Zestawiam z ognia i dodaję
jajko i
żółtko. Mieszam krótko tylko do połączenia składników (
cukier powinien się rozpuścić w tej mieszaninie)2. Do
mąki dodaję
proszek do pieczenia,
sól,
bakalie (wcześniej warto je przepłukać wrzątkiem i osączyć na sicie) i startą
skórkę cytrynową. Wszystko mieszam na sucho.3. Wlewam mieszaninę z rondelka z suchymi składnikami (wszystko wykonuję bez robota - można łyżką lub ręką). Krótko zarabiam. Ciasto spłaszczam w misce i razem z miską, pakuję do folii na 30 minut, wstawiam do lodówki, by ciasto odpoczęło

4. Wyjmuję ciasto z lodówki. Krótko przerabiam, dzięki temu jest bardziej elastyczne. Wałkuję na grubość około pół centymetra i foremkami w kształcie serduszek wykrawam
ciasteczka. Układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę maksymalnie dziesięć minut w temperaturze 195 stopni C. Trzeba pilnować, bo serduszka błyskawicznie rosną i bardzo szybko się rumienią. Smacznego!!!Dziękuje wszystkim zaglądającym w moje strony i życzę wspaniałych kontaktów z bliskimi, nie tylko w Walentynki, ale przez okrągłe lata.Pozdrawiam Weronika