Wykonanie
Przepis pochodzący z bardzo starego zeszytu z przepisami mojej mamy.I wiecie co?To jest najlepszy przepis na ciasto jak i krem do rurek jaki miałam.Próbowałam już wielu ale ten jest niezawodny!!!

Składniki na ciasto:50 dkg
mąki pszennej25 dkg
masła12 dkg
margaryny4
żółtka1
cukier waniliowyszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaśmietany ile zabierze ciasto2
jajka2
żółtka3 szkl
mleka1 , 5 łyżki ,ąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej1
cukier waniliowy3/4 szkl
cukru2 łyżeczki
wódki1 kostka
masłaWykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
masło i
margarynę i dokładnie siekamy nożem. Dodajemy
cukier waniliowy,
sól,
proszek do pieczenia i
żółtka, zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt suche dodajemy
śmietany. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na noc.Po tym czasie rozwałkowujemy na cienkie placki, kroimy w paski szerokości około 1 , 5-2 cm.Paseczki ciasta owijamy wokół natłuszczonych metalowych rurek-foremek tak aby ciasto zachodziło na siebie.Przygotowane
ciastka smarujemy
białkiem i posypujemy
cukrem.Pieczemy w 180°C aż się zrumienią.Jeszcze letnie rurki delikatnie zdejmujemy z foremek.Przygotowujemy krem:
Jajka i
żółtka ucieramy do białości z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodajemy obydwie
mąki i 1 szkl.
mleka. Wszystko dokładnie ucieramy aby nie było grudek. Pozostałe
mleko zagotowujemy. Do gotującego się
mleka dodajemy masę jajeczną. Gotujemy aż zgęstnieje + jeszcze 2-3 min. cały czas mieszając. Gotowy
budyń odstawiamy do wystudzenia.
Masło ucieramy na puszysto a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i ucieramy. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego budyniu.Gotowy krem przekładamy do szprycy i nabijamy nim wystudzone rurki.