Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z japońską
herbatą matcha, którzy przygotowałam z okazji roku blogowania (13.09), w końcu była to dla mnie specjalna okazja, ale o tym napiszę w innym wpisie :-).Sernik ma piękny zielony kolor, przy 2 łyżeczkach matchy aromat zielonej
herbaty jest ledwo wyczuwalny, więc śmiało można dodać odrobinę więcej.
Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą
śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą
kawą.Zapraszam!Składniki:Ciasto:125 g
mąki pszennej10 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka60 g
masłaszczypta
soliMasa serowa:750 g
twarogu sernikowego, najlepiej tłusty, wtedy sernik będzie zwartyok. 3/4 szklanki
cukru100 g roztopionego i ostudzonego
masła5
jajek2 pełne łyżeczki matchy1
budyń śmietankowy (bez
cukru)Masa śmietanowa:2 szklanki kwaśnej
śmietany (18%)1/4 szklanki
cukruWykonanie:Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sernika powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyciągnij je ok. 2 godziny przed pieczeniem.Najpierw zagniatamy kruche ciasto na spód sernika, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim spód tortownicy o sredny 23 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 st. Następnie studzimy.
Jajka,
masło,
budyń,
herbatę (przesiejcie ją przez sitko, gdyby miała grudki) i
cukier miksujemy razem, następnie dodajemy po łyżce
sera i miksujemy, ma powstać kremowa, gładka, gęsta masa.Masę
serową wykładamy na przestudzony spód i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około godzinę. Lekko studzimy.
Śmietanę i
cukier dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch naszego sernika, wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem do ok. 200 st. i pieczemy 15 minut, aż polewa śmietanowa się zetnie i będzie lśniąca.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony.Smacznego!