ßßß
Aby ciasto nie było zbyt "smutne" urozmaiciłam je polewą śmietanową, która jest stałym elementem serników nowojorskich, więc można powiedzieć, że połączyłam dwie różne kuchnie, w jednym daniu. Bardzo smacznym deserze, który z chęcią skonsumujecie razem z dobrą kawą.Zapraszam!Składniki:Ciasto:125 g mąki pszennej10 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtka60 g masłaszczypta soliMasa serowa:750 g twarogu sernikowego, najlepiej tłusty, wtedy sernik będzie zwartyok. 3/4 szklanki cukru100 g roztopionego i ostudzonego masła5 jajek2 pełne łyżeczki matchy1 budyń śmietankowy (bez cukru)Masa śmietanowa:2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)1/4 szklanki cukruWykonanie:Wszystkie składniki potrzebne do wykonania sernika powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyciągnij je ok. 2 godziny przed pieczeniem.Najpierw zagniatamy kruche ciasto na spód sernika, wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie wykładamy nim spód tortownicy o sredny 23 cm.
Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 10 minut w 180 st. Następnie studzimy.Jajka, masło, budyń, herbatę (przesiejcie ją przez sitko, gdyby miała grudki) i cukier miksujemy razem, następnie dodajemy po łyżce sera i miksujemy, ma powstać kremowa, gładka, gęsta masa.Masę serową wykładamy na przestudzony spód i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. i pieczemy około godzinę. Lekko studzimy.Śmietanę i cukier dokładnie mieszamy i wylewamy na wierzch naszego sernika, wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem do ok. 200 st. i pieczemy 15 minut, aż polewa śmietanowa się zetnie i będzie lśniąca.
Sernik najlepiej smakuje schłodzony.Smacznego!