Wykonanie
Pomysły na letnie ciasta podsuwa nam sama natura i stragany uginające się pod ciężarem aromatycznych dojrzałych
owoców. Przechodząc obok nich ma się ochotę wszystkie jakoś zagospodarować - a to na
dżemy,
soki,
nalewki, ciasta lub
wina. Moja kolejna propozycja to rodzaj kruchego ciasta z pysznym nadzieniem ze
śliwek i
czarnej porzeczki.

Składniki:

około 1 kg
owoców (3/4 kg
śliwek i szklanka
czarnej porzeczki)około pół kg
mąki pszennej uniwersalnej250 g
masła lub
margaryny2
jaja1
żółtkookoło pół szklanki
cukru1 łyżka
śmietany 12 lub 18%szczypta
solistarta
skórka z cytryny lub inny aromatPrzygotowanie1.
Mąkę i
cukier mieszamy z
solą na sucho2. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione
masło,
jajka,
śmietanę i jak najkrócej wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub malakserem.3. 1/3 z wyrobionego, zawiniętego w folię ciasta trafia do zamrażarki a 2/3 okrytego ciasta w folii,. wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.4. Ciasto po wyjęciu krótko przerabiamy i formujemy wałkowaniem kształt odpowiedni do formy (u mnie duża forma 23 cm x 39 cm). Ciasto układamy w formie, której niczym nie smarujemy i wylepiamy brzegi, dzięki którym
owoce nie będą dotykać do blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, by nie brzuszydło się w piekarniku. Podpiekamy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu.5. Przestudzone ciasto posypujemy cienką warstwą
mąki lub smarujemy roztrzepanym
białkiem, żeby spód nie nasiąkał
owocowym nadzieniem.


5. Wykładamy umyte wydrążone
śliwki (najlepiej wybierać
śliwki smaczne z
żółtym lub
pomarańczowym miąższem) i rozsypujemy umyte, osączone
porzeczki.
Owoce posypujemy
cukrem a na nie ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.Ciasto z
owocami z chrupiącą kruszonką rozpływa się w ustach.Smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.Pozdrawiam serdecznie Weronika