ßßß Cookit - przepis na Chrupiący placek z owocami lata

Chrupiący placek z owocami lata

nazwa

Wykonanie

Pomysły na letnie ciasta podsuwa nam sama natura i stragany uginające się pod ciężarem aromatycznych dojrzałych owoców. Przechodząc obok nich ma się ochotę wszystkie jakoś zagospodarować - a to na dżemy, soki, nalewki, ciasta lub wina. Moja kolejna propozycja to rodzaj kruchego ciasta z pysznym nadzieniem ze śliwek i czarnej porzeczki.
Składniki:
około 1 kg owoców (3/4 kg śliwek i szklanka czarnej porzeczki)
około pół kg mąki pszennej uniwersalnej
250 g masła lub margaryny
2 jaja
1 żółtko
około pół szklanki cukru
1 łyżka śmietany 12 lub 18%
szczypta soli
starta skórka z cytryny lub inny aromat
Przygotowanie
1. Mąkę i cukier mieszamy z solą na sucho
2. Dodajemy schłodzone, rozdrobnione masło, jajka, śmietanę i jak najkrócej wyrabiamy ciasto, najlepiej mikserem lub malakserem.
3. 1/3 z wyrobionego, zawiniętego w folię ciasta trafia do zamrażarki a 2/3 okrytego ciasta w folii,. wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
4. Ciasto po wyjęciu krótko przerabiamy i formujemy wałkowaniem kształt odpowiedni do formy (u mnie duża forma 23 cm x 39 cm). Ciasto układamy w formie, której niczym nie smarujemy i wylepiamy brzegi, dzięki którym owoce nie będą dotykać do blachy. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem, by nie brzuszydło się w piekarniku. Podpiekamy przez około 11-13 minut w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół bez termoobiegu.
5. Przestudzone ciasto posypujemy cienką warstwą mąki lub smarujemy roztrzepanym białkiem, żeby spód nie nasiąkał owocowym nadzieniem.
5. Wykładamy umyte wydrążone śliwki (najlepiej wybierać śliwki smaczne z żółtym lub pomarańczowym miąższem) i rozsypujemy umyte, osączone porzeczki. Owoce posypujemy cukrem a na nie ścieramy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu.
Ciasto z owocami z chrupiącą kruszonką rozpływa się w ustach.
Smacznego!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia.
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/07/chrupiacy-placek-z-owocami-lata.html