Wykonanie

Zapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach
wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta.Prym
wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością
śliwek.Używam
mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również
wiśnie czy
czerwone porzeczki.

Proporcje na blachę 24 x 45 cmCiasto:- 2 szklanki*
mąki pszennej- 1 szklanka mielonych
orzechów włoskich- 1 szklanka
cukru- 20 dag
masła /
margaryny- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3
żółtka- 2-3 łyżki
śmietany kwaśnej- szczypta
soliDodatek:- opakowanie
śliwek mrożonych ( ok. 450 - 500 gr )- 0,5 szklanki grubo siekanych
orzechów włoskich- 0,5 szklanki
bułki tartejKruszonka:- 5 łyżek
masła- 5 łyżek
cukru- 10 łyżek
mąki
Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać
bułką tartą.Na podkładzie ułożyć
owoce wraz z siekanymi
orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut.Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź
czekoladą.Kruszonka: do miseczki włożyć
masło,
cukier i
mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę.