Wykonanie
Piękna pogoda zaczyna się rozkręcać a coraz dłuższe wieczory, zachęcają do biwakowania i ucztowania w ogrodzie. W ostatnią niedzielę, choć nie było jeszcze tak cieplutko, jak dzisiaj, przygotowywałam szaszłyki, na które nikt nie narzeka, bo z
mięsa mielonego - zawsze mięciutkie i pyszne a do tego chude, bo z
indyka. Jeśli nie przepadacie za indyczym
mięsem. Oj! Całkiem niesłusznie...
Róbcie kochani z niego właśnie mielone! Przekonacie się, że to soczyste, choć chude, ale bardzo smaczne
mięso.


Składnikiporcja na 3-4 osoby


0,5 kg
mięsa (takie, które lubicie)1
cukinia - długa niegruba1 spory
ogórek świeży lub dwa mniejsze1 spora
papryka1
białko lub całe nieduże
jajko1 kopiasta łyżeczka
musztardy1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżki
bułki tartej lub dobrze odciśnięta namoczona czerstwa
bułkaszczypta
cukruokoło 1 łyżeczki
solikilka gałązek
tymiankuprzyprawy ziołowe według uznania - u mnie głównie
tymianek,
bazylia,
rozmaryn,
papryka mielona ostra i słodkado szaszłyków polecam smaczny
sos musztardowy z jaj,
musztardy,
koperkuPrzygotowanie1. Rozdrobnioną
cebulkę podsmażam na niewielkiej ilości tłuszczu. Ciut
solę. Kiedy się zeszkli dodaję listki świeżego
tymianku i posiekany
czosnek. Chwilkę podsmażam i gotowe.2. Umyte, pokrojone warzywa kroję na typowe kawałki do szaszłyków. Najpierw je
solę i posypuję odrobiną
cukru. Mieszam na sicie i odstawiam na kilka minut.
Potem posypuję wymieszanymi
ziołami. Mieszam. Po kilku minutach polewam warzywa kilkoma kroplami
oleju. Mieszam.

3. Umyte, osuszone
mięso przepuszczam przez maszynkę. W połowie mielenia wrzucam podsmażoną
cebulkę a na koniec dodaję
bułkę tartą, do której wcześniej wlałam kilka łyżek
wody, żeby zrobiła się wilgotna. W moim przypadku dodaję
bułkę, głównie po to, żeby przepchnęła
mięso do przodu. Kiedy zrobicie to w malakserze, wystarczy dodać jedną łyżkę
bułki tartej do zmiksowanego
mięsa.3.
Mięso przyprawiam
solą(na pół kg
mięsa około jednej płaskiej łyżeczki
soli) i
przyprawami ziołowymi. Dodaję
białko i
musztardę.
Mięso powinno być dosyć gęste i zwarte. Jeśli takie nie jest, można dodać z łyżkę
bułki tartej suchej. Mieszam całość i formuję pulpeciki o wielkości zbliżonej do pozostałych składników. Wstawiam na przynajmniej kilka minut do lodówki.4. Nadziewam pulpeciki i warzywa na patyczki.

Układam na rozgrzanym grillu(węgle powinny być jasne). Piekę około 4-5 minut, często obracając. Zaraz na początku smaruję pulpeciki cieniutko odrobina
oleju, wymieszanego z
przyprawami - można posmarować pulpety przed nałożeniem na patyczki). Szaszłyki można upiec w piekarniku na funkcji grilla w zbliżonym czasie, ale też trzeba je obrócić - tak przynajmniej jest u mnie, gdzie grzałka jest od góry)Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika