Wykonanie
Przyznam się Wam, że był to mój pierwszy raz, kiedy trybowałem
kurczaka. Co prawda, największe wyzwanie to wytrybować całego
kurczaka, ale to też nie było łatwe :) Spędziłem nad tą czynnością trochę więcej czasu, ale jak to mówią trening czyni mistrza. Kochani był ktoś z Was we Francji ? Marzy mi się taka kulinarna podróż do Francji, aby móc spróbować ich wszystkich
serów- które uwielbiam, ale i innych smaków. A największym marzeniem, to
kurs prawdziwej francuskiej kuchni!No ale koniec marzeń, wracamy do pysznego
kurczaka ! :)

Składniki:- kilogram podudzia- 0,5 kg
pieczarek- wędzona
papryka w proszku-
sól,
pieprz- łyżka
sereka Almette
czosnkowy- łyżka
musztardy-
cebula-
koperek-
bułka tarta-
mąka- 1
jajko-
tymianekPrzygotowanie :1. Trybujemy podudzia z kości, aby powstała kieszonka na nasze nadzienie.2. Na rozgrzanej patelni z
masłem i odrobiną
oleju smażymy
cebulę drobno pokrojoną, a następnie dodajemy
pieczarki, po usmażeniu studzimy.3. Do naszego
pieczarkowego nadzienia dodajemy wędzoną
paprykę ( można zastąpić zwykłą
ostrą papryką w proszku),
sól,
pieprz,
serek Almette,
musztardę i
koperek.4. Pałki z
kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem, a nastepnie nadziewamy- jeżeli nadzienie nam się rozwala ( co jest rzeczą naturalną) spinamy je wykałaczkami :)5. Podudzia obtaczamy w
mące, następnie w
jajku, a na końcu w
bułce tartej z dodatkiem
tymianku.6. Smażymy do zrumienienia, a następnie dopiekamy w piekarniku około 15-20 minut w 190 °C