Wykonanie
Niedawno znalazłam ciekawy przepis na
schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam
mięsa w taki sposób. A jednak
schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty
tymianku i
rozmarynu oraz
sól przeniknęły całe
mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować
schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone
płatki czosnku, wędzona
papryka,
suszone pomidory,
bazylia -
mięso przeniknięte takimi
smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna
wędlina do
chleba - bez chemii, bez pompowanej
wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu.

Składniki:1 kg
schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :))3 łyżki
czosnku w płatkach3 łyżki
suszonych pomidorów pokrojonych drobno1 łyżka wędzonej
papryki1 łyżka suszonej
bazylii1 łyżka
soli
Schab umyć i lekko osuszyć ręcznikiem papierowym. Położyć na folii aluminiowej takiej wielkości, żeby udało się szczelnie zawinąć
schab. Wszystkie dodatki wymieszać i natrzeć (obłożyć) nimi
mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki co najmniej na 24 godziny (maksymalnie 48 godzin).Przygotować wysoki garnek o średnicy większej niż długość kawałka
schabu.
Schab przełożyć z folii na czystą bawełnianą ściereczkę (taką, która nie farbuje pod wpływem temperatury i wilgoci) kładąc go wzdłuż dłuższego
boku ściereczki.
Mięso owinąć ścierką, a końce związać dwoma kawałkami sznurka jak
cukierek (dobrze jest pozostawić dłuższy sznurek!) :)Za pomocą sznurka
mięso w ściereczce przywiązać do uszu garnka w taki sposób, by nie było ono zbyt nisko, ale żeby dało się garnek nakryć pokrywką.Starając się nie zmoczyć ściereczki do garnka nalać zimnej
wody. Poziom
wody musi znajdować się poniżej ściereczki.
Mięso gotować pod przykryciem około 30-45 minut od zawrzenia
wody.Po ugotowaniu
mięso wystudzić w ściereczce.


Oryginalny przepis na
schab w
tymianku i
rozmarynie można znaleźć tutaj.Wciąż nierozwiązana pozostaje kwestia, czy można przyrządzić takie
mięsko w naczyniu do gotowania na parze... ;)A tak wygląda schabik bez warkocza