ßßß
ok.400 g. mięsa rosołowego (ugotowanego)1 cebula1 papryka2 jajaPrzyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:Po ugotowaniu rosołu oddzieliłam mięso od kości.Posiekałam je na malutkie kawałki.Cebule obrałam i posiekałam.Z papryki odcięłam wierzch i usunęłam nasiona po czym posiekałam na małą kosteczkę.Wszystko wrzuciłam do miski.Wbiłam jajka.Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Na patelni rozgrzałam nieco oleju.Uformowałam kulki, które lekko spłaszczyłam i ułożyłam na rozgrzanym tłuszczu.Upiekłam z dwóch stron.
Do nich podałam ugotowane ziemniaki oraz sałatkę z ogórków, którą przyrządziłam w następujący sposób.2-3 ogórki obrałam ze skórkiPokroiłam w cienki plasterki.Ząbek czosnku rozgniotłam z solą.Dodałam do ogórków oraz 1 łyżkę majonezu i oraz 1 łyżkę kefiru.Delikatnie wymieszałam i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.Koszt na m-c październik 2016 r. obiadu składającego się z zupy i drugiego dania wyniósł:rosół:warzywa- ok.1 , 00 zł.mięso rosołowe-ok.2,00 zł.makaron (1/2 opakowania) ok.-1,00 zł.kotlety siekane – cebula ok. 0,40 zł, jajka -0.60 zł., papryka ok. – 0,80 zł. + przyprawy.ogórki zielone ok.- 3,00 zł + 1 łyżka majonezu + 1 łyżka kefiru + ząbek czosnku.ziemniaki 1 kg. ok.- 0,50 zł.Dwudaniowy obiad wyniósł mnie ok.+/- = 10, 00 zł.